A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza városát

Ferenc pápa az izraeli-palesztin háborúról: Két állam létrehozása lenne a legbölcsebb megoldás

Menahem KAHANA / AFP
Menahem KAHANA / AFP

Minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre – mondta el Ferenc pápa első tévéhíradós interjújában, amelyet a RAI olasz közmédia sugárzott szerda este.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a Hamász terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása óta követi a helyzetet. Kifejtette, minden háború vereségnek számít, mivel

háborúval nem lehet semmit se megoldani, miközben a békével minden nyereség.

A legbölcsebb megoldásnak két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.

A katolikus egyházfő elmondta, hogy naponta telefonon beszél a Gázai övezetben található Szent Család plébániatemplommal, amelyet jelenleg az egyiptomi plébános-helyettes vezet, de egy argentin nővér is szolgál ott, valamint Kalkuttai Szent Teréz anya nővérei, akik beteg gyerekeket látnak el. A pápa információi szerint a plébánián 536-an találtak menedékre, közöttük muzulmánok is.

Ez a háború bennünket is érint, többek között azért, mert a Szentföldön zajlik – mondta Ferenc pápa. Hozzátette, félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban. Az antiszemitizmus erősödéséről úgy vélte, a holokauszt óta

az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el.

Békét sürgetett Ukrajnában is: azt mondta, megérti Kijev álláspontját, tudja, mennyit szenvedett az ukrán nép a történelem során, „de békére van szükség, a háborút le kell állítani, a tárgyalás az egyetlen megoldás”.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik