A következő élő közvetítés része A lengyel elnök is megmondta a magáét a Putyin-Orbán találkozóról

Orosz védelmi miniszter: A Nyugat a háború kiterjesztésére készül

Pedro PARDO / AFP
Pedro PARDO / AFP

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ki akarja terjeszteni az ukrajnai konfliktust az indo-csendes-óceáni térségre.

Az orosz állami hírügynöksége szerint Sojgu a pekingi védelmi fórumon elmondta: a NATO fegyverkezési versenyt szít a régióban azzal, hogy növeli a katonai jelenlétét és egyre gyakrabban tart hadgyakorlatokat.

Megjegyezte: Moszkva hajlandó lenne tárgyalni az ukrajnai háború lezárásáról a Nyugattal. Sojgu kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus utáni rendezése mellett a Nyugattal való további együttélésről is hajlandó tárgyalni, ám ehhez a nyugati országoknak stratégiát kell váltaniuk, és fel kell hagyniuk azzal, hogy Oroszország stratégiai vereségére törekedjenek.

Fontos továbbá, hogy egyenlő kapcsolatokat biztosítsunk az összes atomhatalom és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai között, akiket kiemelt felelősség terhel a béke és a globális stabilitás fenntartásáért

– mondta Sojgu.

Az orosz parlament múlt héten elfogadta az átfogó atomcsend-egyezmény (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatot. Sojgu erről elmondta: így kiegyenlítődött a viszony az USA-val, amely szintén nem ratifikálta a nukleáris tesztek tiltására vonatkozó egyezményt.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik