Élő Nagyvilág

Netanjahu: Nincs tűzszünet a Hamásszal, a történelem szemétdombjára küldjük őket

MTI/EPA/Flash 90 pool/Sir Torem
MTI/EPA/Flash 90 pool/Sir Torem
  • Az izraeli hadsereg megindította a szárazföldi offenzívát Gáza ellen.
  • Az övezetet ért izraeli támadásoknak már nyolcezer halottja van.
  • Az izraeli hadsereg elrendelte 14 ezer ember evakuálását a gázavárosi Al-Quds kórházból. Az intézmény vezetői szerint ez lehetetlen.
  • A Hamász vezetője azonnali fogolycserét sürget.
  • A vasárnap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Putyin: A mahacskalai zavargások mögött a nyugati titkosszolgálat áll  

Korábban már lehetett tudni, hogy külső befolyást sejt a dagesztáni Mahacskalában kialakult események mögött a Kreml. Mint az ismert, tegnap este több száz palesztinpárti tüntető rohamozta meg a kifutópályát egy tel-avivi járat miatt. Az orosz hatóságoknak csak hétfő reggel sikerült kiszorítani a zavargókat, akik közül 60 embert őrizetbe vette, ugyanakkor az összecsapás során 20-an megsérültek.

Vlagyimir Putyin hétfő este értelmezte a történteket. A nyugati különleges szolgálatok ügynökei ösztönözték Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a mahacskalai antiszemita zavargásokat a közösségi hálózatokon keresztül, egyebek között Ukrajna területéről – az orosz államfő ezt Novo-Ogarjovóban jelentette ki a dagesztáni zavargások és a közel-keleti konfliktus ügyében megtartott rendkívüli tanácskozáson.

Nem vagyok biztos benne, hogy Kijev minden magas rangú nyugati pártfogója tudja, hogy mit csinálnak az alárendeltjeik, akik pogromokat szítanak Oroszországban

– mondta Putyin, aki hangsúlyozta, hogy az orosz biztonsági szolgálatoknak és a bűnüldöző szerveknek határozottan fel kell lépniük az ország alkotmányának védelme érdekében.

Kijevnek semmi köze az Izrael-ellenes zavargáshoz, amely az Oroszországhoz tartozó, túlnyomórészt muszlimok lakta Dagesztánban történt – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója hétfőn.

(MTI)

Netanjahu: Nem lesz tűzszünet a Hamásszal, és nem mondok le a posztomról

Beszédet mondott az izraeli miniszterelnök, ahol újságírói kérdésre Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy nem mond le.”Az egyetlen dolog, amiről lemondok, az a Hamász.”

Ezt követően hangsúlyozta: a történelem szemétdombkára küldik a Hamászt.

Tűzszünetet nem köt Izrael

– jelentette ki. „Az Egyesült Államok sem egyezett bele a tűzszünetben Pearl Harbor bombázása, vagy a 9/11-es terrortámadás után. Ugyanígy  Izrael sem köt tűzszünetet az október 7-i támadás után.” Netanjahu szerint ugyanis ha tűzszünetet kötnének, akkor Izrael elfogadná és megadná magát a terrorizmusnak.

Arról is beszélt, hogy mindent megtesznek a civil áldozatok megelőzése érdekében. Egyrészt arra kérik a civileket, hogy Gáza északi részéből távozzanak délre. Ezentúl emlékeztetett, hogy támogatást nyújtanak, élelmiszert biztosítanak nekik.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy nem Izrael indította el ezt a háborút, de meg fogja nyerni azt. Hozzátette:

Izrael a győzelemig küzd a barbár erőkkel szemben.

(via Guardian)

Izrael bekerítéssel próbálkozik a gázai övezetben

A Guardian jeruzsálemi tudósítója helyi forrásokra alapozva arról ír, hogy az izraeli hadsereg lényegében kettévágni készül a gázai övezetet. Gázai szemtanúkra alapozva arról ír, hogy izraeli tankok vágták el az egyik összekötő utat Gázavárostól délre, ezenkívül palesztin szemtanúk elmondták az AFP hírügynökségnek, hogy tankokat láttak Gáza város szélén, a Zaytun kerületben is. Ezenkívül még az szerepel a tudósításban, hogy az izraeli erők két irányba haladnak előre, a hadsereg mozgásának célja pedig az lehet, hogy előbb-utóbb bekerítsék Gázavárost.

Izraelben megnőtt a kibertámadások száma a friss konfliktus kezdete óta

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i Izrael elleni támadása óta 18 százalékkal megnőtt a kibertámadások száma Izraelben – jelentette be a Check Point nevű IT-biztonsági cég hétfőn. A hardveres tűzfalakra szakosodott izraeli-amerikai vállalat arról is beszámolt, hogy a kibertámadások több mint fele a kormányzati szektor ellen irányult.

A Check Point vezérigazgatója rámutatott, hogy a cégek hozzáállása megváltozott: míg egy évvel korábban a frissítés helyett csak meghosszabbították a tűzfal működését, most pozitív változásokat lát, és reményei szerint ez az üzleti trend a következő pár negyedévre is kihatással lesz.

(MTI)

Késes támadásban súlyosan megsebesült egy jeruzsálemi rendőr, az elkövetőt lelőtték

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót agyonlőtték – közölte az izraeli rendőrség.

Az MTI szerint a 22 éves rendőrt kórházba szállították.

Az amúgy is feszült helyzet Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tovább romlott azóta, hogy a Hamász október 7-én izraeli civileket mészárolt le, majd Izrael támadást indított a Gázai övezetben.

ENSZ: életmentő, de csekély mennyiségű segélyszállítmány jutott be eddig a Gázai övezetbe

A jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta a korábbiakhoz képest túl kevés, összesen 117 teherautónyi humanitárius segélyszállítmány jutott be a Gázai övezetbe – közölte az MTI az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) alapján.

Noha a genfi székhelyű hivatal szerint a több mint három hét alatt bejutott mennyiség messze elmarad a szükségestől, a szállítmányok „döntő szerepet játszanak” a gázai övezet alapvető egészségügyi ellátásában.

Az ENSZ számításai szerint naponta legkevesebb száz kamionra lenne szükség a Gázai övezetben élő 2,2 millió ember alapvető szükségleteinek biztosítására.

A Hamász Izrael elleni támadása előtti héten naponta átlagosan 500 teherautó jutott be a területre, ehhez képest vasárnap 33 teherautó érkezett az övezetbe, ami napi bontásban a legnagyobb – főként vizet, élelmiszert és gyógyszereket tartalmazó – szállítmány a jelenlegi ellenségeskedés kezdete óta.

Az OCHA üdvözölte a segélyszállítmányok mennyiségének növekedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius helyzet további romlása, illetve a zavargások elkerülése érdekében az eddigieknél sokkal nagyobb mennyiség folyamatos biztosítására van szükség az övezetben. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) pedig attól tart, hogy az alapvető ellátmány fokozódó hiánya miatt a területen felbomlik a közrend.

Vasárnap több ezer gázai tört be a segélyelosztó pontokra, ahonnan lisztet és egyéb élelmiszert, valamint egészségügyi készítményeket vittek el.

A Kreml a Nyugatot okolja a mahacskalai reptéren kialakult Izrael-ellenes zavargásért

Külső befolyást sejt a dagesztáni Mahacskalában kialakult események mögött a Kreml. Tegnap este több száz palesztinpárti tüntető rohamozta meg a kifutópályát egy tel-avivi járat miatt. Az orosz hatóságoknak csak hétfő reggel sikerült kiszorítani a zavargókat, akik közül 60 embert őrizetbe vette. Az összecsapás során 20-an megsérültek.

Dmitrij Peszkov, orosz elnök szóvivő az incidenssel kapcsolatban elmondta:

A tegnapi események a mahacskalai repülőtéren javarészt külső befolyás következményei.

Hozzátette: Putyin hétfőn, 19 órakor „nagyszabású” értekezletet hív össze, ahol az érintett vezetőkkel, köztük a védelmi miniszterrel és a hírszerzési vezetőkkel megvitatja „a Nyugat azon kísérleteit, melyekkel a közel-keleti eseményeket az orosz társadalom megosztására próbálja felhasználni”.

(The Times of Israel)

Megtalálták az izraeli fesztiválról elhurcolt német tetoválóművész holtestét 

Hétfőn megtalálták annak a fiatal német tetováló nőnek a holttestét, akit október 7-én a megtámadott izraeli zenei fesztiválról raboltak el a Hamász fegyveresei – írja a Jerusalem Post. A lap szerint Shani Louk testvére a közösségi oldalán erősítette meg a nő halálának hírét.

Az izraeli lap cikke szerint egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a 22 éves lány holttestét hol találták meg, ahogy azt sem, hogy mikor halt meg az izraeli-német kettős állampolgárt.

A nő története azután lett ismert, hogy a Hamász fegyveresei közszemlére tették élettelennek látszó testét. A nőtt egy kisteherautó platójára tették, és testére két fegyveres tette fel a lábát. A fiatal nőt a felvételeken tetoválásairól azonosították be. A nő anyja a német sajtónak nyilatkozott, azt mondta, vasárnap értesítették arról, hogy lánya már nincsen életben.

Thomas COEX / AFP

A Hezbollah azt állítja, hogy lelőtt egy izraeli drónt

A dél-libanoni székhelyű fegyveres csoport, a Hezbollah bejelentette, hogy lelőtt egy izraeli drónt. Ez az első alkalom, hogy – az Egyesült Államok és számos egyéb ország által terrorszervezetként nyilvántartott – militánsok az elmúlt három hét harcai során ilyen bejelentést tettek.

Az eset vasárnap történt, Khiam felett, mintegy 5 km-re az izraeli határtól. Szemtanúk szerint a drón roncsai izraeli területre zuhantak.

A Hezbollah tájékoztatása szerint október 7-ei óta 46 harcosa meghalt, 43 pedig megsebesült az Izraellel vívott harcokban.

A szervezet azt is közölte, hogy 84 támadást indított a határ 42 pontján izraeli csapatok ellen. Az izraeli hadsereg szerint már legalább hét katonájuk elesett az északi határon.

(BBC)

Videón, ahogy egy izraeli tank kilő egy gyanús járművet Gázaváros közelében

Ma reggel az izraeli tankok elérték Gázaváros külterületét, és elvágtak egy kulcsfontosságú útvonalat, amely összeköti a háború sújtotta palesztin terület északi és déli részét – közölték szemtanúk az AFP-vel.

Eltorlaszolták a Szaláh ed-Dín utat, és minden járműre tüzelnek, amelyik megpróbál rajta áthaladni

– mondta az egyik szemtanú, hozzátéve, hogy a tankok Zájtún körzetben járnak.

Az egyik ilyen esetről videófelvétel is készült:

(The Times of Israel)

ENSZ: a gyerekek sós vizet isznak Gázában

Az ENSZ gyermeksegélyező szervezete, a Unicef ​​szerint katasztrofális a gyerekek helyzete Gázában, a szülőknek ugyanis nem marad más választásuk, mint sós vizet adni nekik.

Toby Fricker, a testület szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy Gázában már azelőtt is súlyos hiányosságok voltak, hogy „más szintre emelték a konfliktust”.

Egyik munkatársunknak van egy négy- és egy hétéves gyermeke, őket prbóbálja életben tartani. Arról is beszélt, hogy csak sós vizet isznak.

Arra a kérdésre, hogy milyen segélyszállítmányok léphettek be Gázába, Fricker azt mondta: „Voltak készletek, de rendkívül minimális.”

Fricker szerint azonnali humanitárius tűzszünetre van szükség, és a Gázába irányuló segélyszállítmányok tartós növelésére szólított fel.

Sikerült megfékezni az Izrael-ellenes tüntetőket az oroszországi Dagesztánban

60 embert vettek őrizetbe az orosz hatóságok, miután vasárnap több száz Izrael-ellenes tüntető rohamozta meg a többségében muszlimok-lakta dagesztáni Mahacskala repülőterét egy tel-avivi járat miatt. Az incidens miatt az utasok nem tudták elhagyni a repülőgépet. Az orosz állami hírügynökség, a RIA közölte, hogy a hatóságoknak hétfőre sikerült kiszorítani a tüntetőket a reptérről, közben húsz ember sérült meg. Összesen 150 zavargót sikerült azonosítani.

Az incidens során kilenc rendőr sérült meg, kettőt kórházban kezelnek.

Az orosz hatóságok azt is közölték, hogy

a tel-avivi repülőgép utasai biztonságban vannak.(The Guardian / Reuters)

Folytatja az előrenyomulást Izrael

Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy az éjszaka folyamán folytatódtak a szárazföldi hadműveletek a Gázai övezet északi részén. Csapataik több tucat Hamász harcost likvidáltak.

A terroristák épületekbe barikádozták magukat, és onnan támadták az izraeli csapatokat. Az IDF felidéz egy esetet, amikor a szárazföldi erők dróntámogatást kértek a Hamász egyik támaszpontja ellen. A dróncsapás végül húsz terroristával végzett.

A gázai Al-Azhar Egyetem (AUG) ellen is légicsapást hajtottak végre, miután a szárazföldi csapatok páncéltörő rakétaindítókat azonosítottak a területen.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt egy nap során mintegy 600 Hamász-célpontra mértek csapást a Gázában, köztük fegyverraktárakra, bunkerekre és állomáshelyekre.

(The Times of Israel)

Libanont és Szíriát támadta Izrael

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn közölte, hogy a Szíria területén hajtottak végre támadásokat. Az X-en közzétett bejegyzés szerint rakétaindítókat vettek célba.

Az IDF ezzel egy időben a Hezbollah terrorszervezet állásait is lőtte Észak-Libanonban.

(BBC)

Izraeli zászlót lengettek Észak-Gázában

Egy X-en (korábban Twitter) közzétett felvételen látni, amint két katona egy hotel tetején izraeli zászlót lenget a Gázai övezeten belül, a határtól nagyjából két kilométerre. A felvétel készítője közben héberül azt mondja, „Gáza szívében” vannak, három héttel „a gyalázatos bűncselekmények után”.

Olvasói sztorik