Élő Nagyvilág

ISW: Visszatértek a Wagner-zsoldosok

Jakiv Ljasenko / EPA
Jakiv Ljasenko / EPA
Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború vasárnapi napjáról.
  • Szombaton csaknem tizenháromezren érkeztek Ukrajnából.
  • A háború szombati eseményei itt olvashatók vissza.

Ukrajna nem hosszabbítaná meg az orosz gáz európai tranzitjáról szóló megállapodást

Ukrajna nem tervezi meghosszabbítani azt a ma még érvényes megállapodást, amely szerint továbbítja az orosz gázt Európába – írja a 444.hu a Meduza című emigráns orosz lapra hivatkozva.

A szerződés lejár, a tranzit megszűnik

– idézik Alekszej Csernisov, az ukrán Naftohaz vezetőjének közölését egy rádióinterjúból.

Csernisov megjegyezte, Ukrajna azért nem mondta fel idő előtt a megállapodást, mert az európai országoknak most szükségük van az orosz gázra.

A Naftohaz és a Gazprom közötti megállapodás 2024. december 31-én jár le.

Le kellett zárni egy repteret Dagesztánban palasztinpárti tüntetők miatt

Le kellett zárni egy repülőteret Oroszország déli részén, Dagesztánban, miután palesztinpárti tüntetők rohamozták meg a kifutópályát – közölte a légügyi hatóság. A Mahacskala lezárt repterére tartó összes repülőgépet átirányították más dagesztáni repterekre – írja a Reuters.

Dagesztánban a lakosságnak több mint nyolcvan százaléka muszlim vallású.

Arról szintén a Reuters számolt be, hogy Izrael vasárnap felszólította az orosz hatóságokat: védjék meg a joghatóságuk alá tartozó izraelieket és zsidókat, miután a média beszámolt arról, hogy palesztinbarát tüntetők megtorlásra készülhetnek az oroszországi Dagesztán Köztársaságban. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint Izrael moszkvai nagykövete együttműködik az orosz hatóságokkal.

Izrael Állam komolyan veszi az izraeli állampolgárok és a zsidók sérelmére irányuló kísérleteket bárhol

– áll a közleményben.

Medvegyev: Európa véresen és érzéstelenítés nélkül kiherélte magát

Európa véres módon és érzéstelenítés nélkül kiherélte magát azzal, hogy elállt az országunkkal való energetikai együttműködéstől

– közölte véleményét vasárnap a közösségi médiában Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője. Szerinte az energetikai együttműködés felmondása vagy ideiglenes befagyasztása hiba, minthogy nehéz idők járnak az európai országokra, amelyek szerinte gyönge növekedési kilátásokkal rendelkeznek.

Medvegyev 2008 és 2012 között volt orosz elnök, mivel Vlagymir Putyin újraválasztása akkor alkotmányos akadályba ütözött. A tényleges hatalmat azonban akkor is ő gyakorolta. Medvegyevet Putyin egyik legmegbízhatóbb beosztottjaként tartják számon, aki keményvonalas megmondóemberként pozicionálja magát az utóbbi időben.

(Reuters)

Megöltek több mint száz ukrán katonát Juzsno-Donyeckben az orosz állami média szerint

Az elmúlt 24 órában több mint száz ukrán katonát öltek meg Juzsno-Donyeckben – állítja az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi által idézett védelmi minisztériumi jelentés.

Eszerint az orosz egységek visszaverték az ukrán csapatok négy támadását a „Donyecki Népköztársaság” Urozsajnoje, Novomihajlovka és Sztaromajorskoje településeinek területén.

A védelmi minisztérium az orosz veszteségekről nem adott tájékoztatást.

(Guardian)

Lukasenka: patthelyzet alakult ki a frontokon

A fehérorosz elnök szerint csak a tárgyalás lehet kiút.

Az ukrajnai háború tárgyalásos úton történő lezárását sürgette Aljakszandr Lukasenka. A fehérorosz elnök azt hangsúlyozta, hogy a frontokon patthelyzet alakult ki.

Mindkét oldalon van elég probléma… egyik fél sem tudja jelentősen megerősíteni a pozícióját.. Lövészárkokba szorulnak, egymásnak feszülnek, miközben emberek halnak meg.

Lukasenka a BelTA fehérorosz állami hírügynökség weboldalára felkerült videofelvételen beszélt, amit az MTI szemlézett. Érdekes, hogy az alapján később átváltott többes szám első személyre.

Tárgyalóasztalhoz kell ülnünk és egyezségre kell jutnunk.

Szerinte a megbeszélésekhez nincs szükség semmilyen előfeltételre.

Szombaton csaknem tizenháromezren jöttek Ukrajnából 

Az ukrán-magyar határszakaszon 6733-an léptek be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5983-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

ISW: Szétszórva tértek vissza a Wagner-zsoldosok

Az egyre foghíjasabb avgyijivkai orosz erőknél is szolgálnak.

Az orosz erők Avgyijivka, Bahmut, Marjinka, Sáhterszk és Zaporizzsja területén szenvedtek vereséget – közölte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) vezérkara. Avgyijivkánál az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szerint a Wagner egykori zsoldosait vetik be. Ők immár az orosz védelmi minisztérium egységeiben harcolnak. Az „Arbat” különleges zászlóalj egyik alakulata szinte csak zsoldosokból áll, de őket vetették be Bahmutnál is. Az ISW szerint a wagnereseket szétszórták a fronton, így nem tudnak összeállni hatékony katonai szervezetté.

Olvasói sztorik