Nagyvilág

Kiutasítanak Svédországból egy hírhedt Korán-égetőt

FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Svédország kiutasít egy iraki férfit, aki az utóbbi hónapokban tüntetéseken több alkalommal is elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy-egy példányát – írja az MTI a Migrationsverket svéd bevándorlási hivatalra hivatkozva.

„A bevándorlási hatóság úgy döntött, hogy ki kell utasítani ezt a személyt Svédországból. A döntés végrehajtásával járó bonyodalmak miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt biztosítottak számára 2023. október 25-től 2024. április 16-ig” – idézte a svéd televízió a Migrationsverket közleményét.

A tájékoztatás szerint a határozat értelmében az Irakból származó Salwan Momika öt évig nem térhet majd vissza Svédországba.

A férfi a TT hírügynökségnek és az SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy megfellebbezi a döntést és nem fogja elhagyni az országot.

„Nem hagyom el Svédországot. Svédországban fogok élni és meghalni. A svéd bevándorlási hatóság súlyos hibát vétett. Úgy vélem, mögöttes politikai indítékok állnak a döntés mögött. Fellebbezni fogok” – jelentette ki a csatornának.

Az SVT információi szerint a férfit a nyáron a svéd hatóságok kikérdezték olyan – Irakban készült – felvételek ügyében, amelyeken fegyverrel a kezében katonai környezetben volt látható. Formális kihallgatásnak is alávetették szeptember közepén egy kiadatási kérelem elbírálásának részeként, az iraki hatóságok kérték hazaküldését a Korán-égetések miatt. A férfi egyébként 2021 áprilisában érkezett Svédországba, ahol három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott. A bevándorlási hatóság szerint menedékkérelme előterjesztésekor hamis adatokat adott meg.

Az utóbbi hónapokban Svédországban több olyan megmozdulás is volt, amelyen a Korán példányait nyilvánosan elégették, vagy más módon meggyalázták. A legtöbb ilyen incidensért a muszlim vallást bíráló iraki férfi volt felelős. A svéd rendőrség többször is vizsgálatot indított ellene uszítás gyanúja miatt.  A svéd kormány ugyan elítélte a Korán-égetéseket, de hangsúlyozta az országon belül a szólás- és gyülekezési szabadság elsődlegességét.

A történtek a muszlim országok heves reakcióját váltották ki diplomáciai bonyodalmakat okozva Svédországnak. Augusztusban a stockholmi vezetés a második legmagasabb szintre volt kénytelen emelni a terrorfenyegetettségi szintet és figyelmeztette állampolgárait esetleges dzsihadista támadások veszélyére bel- és külföldön egyaránt. A múlt héten egy tunéziai férfi megölt két svéd futballszurkolót Brüsszelben.

Kapcsolódó
Szabad véleménynyilvánítás vagy provokáció a Korán-égetés?
Az iraki kormány megszakította diplomáciai kapcsolatait Svédországgal a Korán megszentségtelenítése miatti tiltakozásként. Vajon meddig terjed a szabad véleménynyilvánítás, és egy-egy cselekmény mikortól számít provokációnak?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik