Nagyvilág

Meglőttek egy embert a svéd konzulátusnál Törökországban

Fegyveres támadás történt kedden Svédország tiszteletbeli konzulátusa ellen a nyugat-törökországi Izmir városában – írja az MTI Izmir tartomány kormányzójának közlése alapján.

A tájékoztatás szerint az elkövető egy „mentális problémákkal küzdő ember” volt, aki a konzulátus épülete előtt meglőtte a svéd diplomáciai képviselet egyik török alkalmazottját. A súlyosan sebesült férfit kórházban ápolják. A török állampolgárságú elkövetőt elfogták, büntetőeljárás indult ellene. A svéd külügyminisztérium egyelőre nem reagált a történtekre.

Ankara és Stockholm között az utóbbi időben feszült a viszony nem utolsó sorban a stockholmi Korán-égetések miatt. Legutóbb hétfőn két tüntető a svéd parlament épülete előtt elégette a muszlimok szent könyvének egyik példányát. Az utóbbi hetekben több ilyen incidens is történt, ami miatt számos muszlim ország, köztük Törökország is tiltakozását fejezte ki.

Kapcsolódó
Szabad véleménynyilvánítás vagy provokáció a Korán-égetés?
Az iraki kormány megszakította diplomáciai kapcsolatait Svédországgal a Korán megszentségtelenítése miatti tiltakozásként. Vajon meddig terjed a szabad véleménynyilvánítás, és egy-egy cselekmény mikortól számít provokációnak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik