A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg kész a háború új szakaszára, már csak politikai utasításra vár

Erdogan szerint az ENSZ BT csak súlyosbította a gázai helyzetet

A nyugati országok hallgatása soha nem tapasztalt mértékű humanitárius válságot idézett elő a Gázai övezetben, jelentette ki kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A török államfő hivatalának MTI által idézett közlése szerint a két vezető egyebek között megvitatta az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedését és a térséget sújtó humanitárius válságot.

Erdogan elnök megjegyezte, hogy fokozódik a palesztin területekkel szembeni kíméletlenség, és minden egyes perccel nő a halálos áldozatok száma a polgári lakosság körében. Erdogan elnök hangsúlyozta azt is, hogy Törökország továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a nyugalmat a régióban

– tette hozzá a török államfő hivatala. A telefonbeszélgetés nyomán a Kreml tudatta, hogy Moszkva és Ankara álláspontja gyakorlatilag megegyezik a független Palesztina létrehozása kérdésben.

A török elnöki hivatal által kiadott közlemény az ENSZ Biztonsági Tanácsát is azzal vádolta meg, hogy csak súlyosbította a gázai helyzetet.

Elfogultságával az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak súlyosbította a válságot, ahelyett, hogy véget vetett volna a vérfürdőnek, a lehető leghamarabb biztosította volna a tűzszünetet, és intézkedéseket hozott volna a civilek védelme érdekében

– áll az ankarai elnöki hivatal közleményében.

A török elnök népirtással vádolta meg Izraelt, a nemzetközi közösséget pedig azzal, hogy nem lépnek fel Izrael „törvénytelen és mértéktelen”, a civil lakosság elleni támadásaival szemben. A testület „ismét a lehető legnagyobb kárt okozza az ENSZ megítélésének”, fogalmaz közleményében a török elnöki hivatal.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik