A következő élő közvetítés része Ukrajna külügyminisztere: Remélem, Orbán megmosta a kezét, miután kezet fogott Putyinnal

Gyürk András fideszes EP-képviselő Brüsszeltől vár segítséget

EUGEN KOTENKO / NURPHOTO / AFP
EUGEN KOTENKO / NURPHOTO / AFP

Ellenséges lépés és szembemegy az uniós jogszabályokkal a bolgár gáztranzitdíj megemelése, ezért Magyarország azonnali válaszokat vár Brüsszeltől az ügyben – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője (a képen balra, Hidvéghi Balázzsal) az MTI-hez eljutatott közleményében pénteken.

Gyürk András hangsúlyozta: az a lépés, hogy Bulgária egy hete, minden előzetes jelzés nélkül jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós alapszerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvével. –A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz – tájékoztatott.

„A lépés egyértelműen ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, ami veszélybe sodorhatja a két ország energiaellátását és destabilizálhatja az energiapiacokat. Valamint azon túl, hogy elfogadhatatlan, szembemegy az uniós jogszabályokkal is” – fogalmazott Gyürk András.

Tájékoztatása szerint egyrészt azt várják, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben. Másrészt megerősítést vár Brüsszeltől, hogy továbbra is a tagállamok kizárólagos jogának tekinti a nemzeti energiamix összeállítását. A bolgár tranzitdíjemelés ezt is korlátozhatja – mutatott rá a magyar EP-képviselő. Hangsúlyozta: az energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés. – Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár az Európai Bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is – tette hozzá Gyürk András.

A bolgár parlament a közelmúltban elfogadott egy olyan jogszabályt, amelynek  értelmében az országon átszállított orosz gáz után megawattóránként 20 leva (nagyjából 4000 forint) extra tranzitdíjat kell fizetni. A hazánkba importált orosz földgáz jelentős része Bulgárián keresztül, a déli útvonalon érkezik, így az új adó jelentősen megdrágíthatná a gáz Magyarországra szállítását. Az MVM és a Gazprom közötti szerződés szerint a magyar vállalat évi 3,5 milliárd köbméter gázt kap a déli irányból.

A G7 forrásai szerint azonban az MVM és az orosz állami Gazprom szerződése értelmében a szerb-magyar határnál van az átadási pont, azaz az ágazati gyakorlat szerint odáig minden költséget az eladó áll. A bolgár intézkedés tehát nem a magyar energiaellátást veszélyezteti, hanem az oroszoknak okoz jelentős többletkiadást.

Koszticsák Szilárd / MTI
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik