Gazdaság

G7: a Gazprom profitját védte Szijjártó Péter

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A bolgár parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amelynek  értelmében az országon átszállított orosz gáz után megawattóránként 20 leva (nagyjából 4000 forint) extra tranzitdíjat kell fizetni. Az intézkedést élesen bírálta Szijjártó Péter pénteken Moszkvában, mivel szerinte Bulgária egy uniós szabályokkal ellentétes törvénnyel Magyarország energiaellátásának biztonságát ássa alá. Csakhogy mint a G7 rámutatott, a jogszabály bár nem éppen EU-konform, ám valójában nem a magyar gázellátást veszélyezteti, hanem az oroszokat sarcolja meg. Vagyis ha a lépést kritizálta a külgazdasági és külügyminiszter, akkor valójában az oroszok profitját védte.

Hogy jutottak erre a következtetésre?

  • Tranzitdíjat mindenhol kérnek a gázvezetékek használatáért.
  • A bolgár extraadó kiugróan magas.
  • A hazánkba importált orosz földgáz jelentős része Bulgárián keresztül, a déli útvonalon érkezik, így az új adó jelentősen megdrágíthatná a gáz Magyarországra szállítását.

Az MVM és a Gazprom közötti szerződés szerint a magyar vállalat évi 3,5 milliárd köbméter gázt kap a déli irányból. A Portfolio számításai szerint ekkora mennyiség után az új adó összege 148 milliárd forintra rúgna. Csakhogy

az intézkedés valójában nem a magyar energiaellátást veszélyezteti, hanem az oroszoknak okoz jelentős többletkiadást.

A G7 forrásai szerint ugyanis az MVM és az orosz állami Gazprom szerződése értelmében a szerb-magyar határnál van az átadási pont, azaz az ágazati gyakorlat szerint odáig minden költséget az eladó áll. Ezt erősíti, hogy a megállapodásról közzétett kormányközlemény is azt írta, a Gazprom szállítja az országba a földgázt. Tehát magyar részről irreleváns, hogy mennyibe kerül a bolgár tranzit, hiszen annak megfizetése a Gazprom feladata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik