A következő élő közvetítés része A Hamász kész túszokat elengedni az azonnali tűzszünetért

Gázai keresztény templomot ért izraeli támadás, sok a halott

Többen meghaltak egy gázai keresztény templomnál, amikor izraeli csapás érte az épületet. Az áldozatok közül többen épp a menedék reményében mentek a templomhoz – adott róla hírt a Hamász-kormány „belügyminisztériuma”. A tájékoztatás szerint a Szent Porfíriosz görög ortodox templomot ért támadásnak „nagyszámú mártírja és sebesültje” van. Szemtanúk szerint a légitámadás megrongálta a templom homlokzatát, és egy szomszédos épület összeomlott. Elmondásuk szerint a sérültek közül sokakat kórházba szállítottak.

Az izraeli hadsereg pénteken elismerte, hogy előző nap légitámadást hajtott végre a térségben, hangsúlyozták viszont, hogy „a Hamász szándékosan civilek által lakott területeken alakít ki állásokat, és a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja”. Az izraeli fegyveres erők részérők parancsnoka megismételte egyúttal Izrael kérését, hogy ürítsék ki a Gázai övezet északi részét.

A jeruzsálemi ortodox patriarkátus a lehető leghatározottabban elítéli a gázavárosi templomkomplexumát ért izraeli légicsapást. A patriárkátus hangsúlyozza, hogy olyan támadások, amelyek egyházak és intézményeik, illetve az általuk nyújtott menedékhelyek ellen irányulnak, háborús bűncselekménynek minősülnek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A Szent Porfíriosz, amely az egyik legrégebbi, még működő templom a palesztin területen, egy minaret mellett, a régi Gáza történelmi negyedében található. A hely nem messze található az al-Ahli kórháztól, ahol kedd este egy robbanás 471 ember halálát okozta a Hamász hatóságai szerint. A Hamász Izraelt tette felelőssé a kórházba becsapódó rakétáért, amely viszont tagadja ezt, és a Gázai övezetben működő másik fegyveres terrorista csoportot, az Iszlám Dzsihádot vádolja a támadás elkövetésével.

A palesztin egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy 13 ember meghalt, köztük öt gyermek, miután az izraeli erők előző nap rajtaütöttek egy palesztin menekülttáboron a megszállt Ciszjordániában. A támadás a Núr as-Sámsz településen lévő menekülttáborban történt, Túl-Karm város közelében.

 

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik