Élő Nagyvilág

Putyin: Az ukrán ellentámadás teljes kudarcot vallott

VYAHESLAV OSELEDKO / AFP
VYAHESLAV OSELEDKO / AFP
Élő hírfolyam az ukrajnai háborúból.

A szombati nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Putyin szerint kudarcot vallott az ukrán ellentámadás

Az ukrán ellentámadás teljes kudarcot vallott – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának nyilatkozva.

Az államfő azokra a Kijevben elhangozott nyilatkozatokra reagált, melyek szerint az ellentámadás megrekedt.

Ami az ellentámadást illeti, amely állítólag elakadt, az igazából teljes kudarcot vallott

– mondta Putyin.

Putyin úgy vélekedett, hogy ha a Nyugat forró konfliktusba lép Oroszországgal, akkor az nem korlátozódik majd egy „különleges hadműveletre”. Az államfő Pavel Zarubin műsorvezetőnek arra a felvetésére reagált, hogy egy amerikai kongresszusi bizottság ajánlása értelmében fel kell készülni az Oroszországgal és a Kínával megvívandó egyidejű háborúra, beleértve a nukleáris konfrontáció lehetőségének figyelembevételét is.

Mi abból indulunk ki, hogy mi békét akarunk, de ha ők háborúzni akarnak Oroszországgal, az már egy teljesen más háború lesz, nem egy különleges művelet

– hangsúlyozta Putyin.

(MTI)

Putyin orosz hadisikerekről számolt be a köztévéjének

Az orosz erők megerősítették, javították pozícióikat az egész ukrajnai frontvonalon, beleértve Avdiivkát, mely szimbolikus ipari központ.

Erről Vlagyimir Putyin számolt be az orosz televíziónak adott interjújában, ahol „aktív védelemről” beszélt.

Az Avdiivka környéki harcokat ukrán oldalon is hevesnek minősítették.

(AFP, The Guardian)

Putyin Kínába megy elmélyíteni

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kínában találkozik Hszi Csin-pinggel, hogy „elmélyítse az Egyesült Államok két legnagyobb stratégiai versenytársa között létrejött partnerséget.”

A Reuters erről szóló híre megjegyzi:

Az Egyesült Államok Kínát tekinti legnagyobb versenytársának, Oroszországot pedig legnagyobb nemzetállami veszélynek, miközben Joe Biden amerikai elnök azzal érvel, hogy ezt az évszázadot a demokráciák és az autokráciák közötti egzisztenciális versengés határozza meg.

Huszonhét ukrán drón elfogásáról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy 27 repülőgép típusú ukrán drónt fogott el éjszaka az orosz légtérben.

A tárca szerint a pilóta nélküli repülőszerkezetek közül tizennyolcat Kurszk megye felett, kettőt pedig Belgorod megye felett a levegőben semmisítettek meg; 7 drónnal kapcsolatban a tárca nem bocsátkozott részletekbe.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója szombat éjjel még 12 ukrán drón lelövéséről számolt be. A politikus szerint Zorino község területére törmelék zuhant, de senki sem sérült meg.

A donyecki hatóságok éjszaka kiadott összesítése szerint az ukrán hadsereg egy nap alatt 36 lövedéket lőtt ki a régió lakott területeire; a belövések következtében egy nő megsebesült és 6 ház megrongálódott.

Olvasói sztorik