Élő Nagyvilág

Oroszországban őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ügyvédeit is

TATYANA MAKEYEVA / AFP
TATYANA MAKEYEVA / AFP

Oroszországban őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ügyvédeit

Őrizetbe vették Oroszországban a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij három ügyvédjét miután házkutatást tartottak náluk szombaton – közölte a Guardian.

A független orosz média arról is írt, hogy nemrég razziát tartottak egy olyan ügyvédi irodában is, ahol Navalnij egy másik ügyvédje, Olga Mihajlova dolgozik, ő viszont az akció idején már nem tartózkodott Oroszországban – írták. A cikk szerint az akció Navalnij „teljes elszigeteléséről szólt“.

Az egyik letartóztatott ügyvédnek pénteken kellett volna megjelennie a bíróságon, két olyan perben, amelyekben Navalnij nyújtott be keresetet az ellen a büntetőtelep ellen, ahol fogva tartják. Az ellenzéki vezető a később novemberre elnapolt tárgyaláson azt mondta, hogy az ügyvédei ellen indított eljárás „az oroszországi jogállamiság állapotát” jelzi. Kiemelte, hogy ma Oroszországban „ahogy a szovjet időkben is, nemcsak a politikai aktivistákat, hanem az ügyvédeiket is üldözik és politikai foglyokká teszik”.

A cikk szerint Oroszországban sok a politikai fogoly, akik számára az ügyvédek rendszeres látogatása – különösen a távoli régiókban – mentőövet jelent, amely lehetővé teszi számukra, hogy tájékoztassák szeretteiket állapotukról, valamint jelentsék és visszaszorítsák a börtöntisztviselők által elkövetett visszaéléseket.

Navalnij Vlagyimir Putyin elnök leghevesebb bírálója, aki a hivatali korrupció ellen kampányolt és jelentős Kreml-ellenes tüntetéseket szervezett. 2021-ben letartóztatták, miután visszatért Moszkvába Németországból azután, hogy felépült az idegmérgezésből, amelyet a Kremlnek tulajdonított. Azóta három börtönbüntetésre ítélték el, legutóbb szélsőségesség vádjával, és hónapokat töltött börtönben a különböző kisebb szabálysértések miatt is, amelyekkel a börtöntisztviselők megvádolták.

Navalnij korábban elutasította az ellene felhozott vádakat, mivel szerinte azok politikai indíttatásúak voltak, és azzal vádolta a Kremlt, hogy életfogytiglani rács mögött akarja tartani. Most 2021 januárja óta van börtönben, ahol 19 éves büntetését tölti.

A keleti frontvonalon ötödik napja folyik a harc

Kijev „heves” harcokról és az orosz erők megállás nélküli támadásairól számolt be, miközben a kelet-ukrajnai Avdiivka város elleni támadásuk ötödik napja folytatódik.

Vitalij Barabash, a város katonai közigazgatásának vezetője az ukrán televízióban azt mondta: „Az ellenség már ötödik napja nem hagyta abba a város körüli állások támadását, sem ágyúzását.

Az AFP értesülései szerint Barabash azt is elmondta, hogy Moszkva több erőt telepít a térségbe, hogy megkísérelje körülvenni a várost.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Kijev tartja a helyét Avdiivkában, de Moszkva azt állítja, hogy ott javított pozícióin. Körülbelül 1600 polgári lakos maradt a városban, szemben a háború előtti 31 ezer fős lakossággal.

Az ukrán rendőrség szerint mintegy 50 mérföldre nyugatra Avdiivkától, Bagatyr faluban, egy 11 éves fiú meghalt egy orosz támadásban. A közlemény szerint a fiú 31 éves édesanyja és öccse megsebesült, és kórházba szállították a támadást követően, amelyben körülbelül 20 otthon, egy templom és egy iskola rongálódott meg.

Ukrán tábornok: az északkeleti harcok jelentősen súlyosbodtak

A kijevi szárazföldi erők parancsnoka elmondta, hogy az elmúlt napokban jelentősen súlyosbodtak a harcok Ukrajna keleti frontjának északi szakaszán, az orosz erők naponta több tucat támadást követnek el.

Olekszandr Szirszkij , aki meglátogatta a csapatokat a térségben, azt mondta, hogy az orosz erők a veszteségek elszenvedése után újra Makiivka falu környékén és Kupianszk városa felé támadtak.

Az ellenség fő célja csapataink egy csoportjának legyőzése, Kupianszk bekerítése és az Oskil folyó elérése

– mondta egy hivatalos katonai platform kommentárjában.

Azt is elmondta, hogy az orosz támadások ellenére az ukrán csapatok készen álltak és kitartanak.

Oroszország ENSZ-nagykövete: az ukrán ellentámadásnak vége van

Egyre intenzívebbek a harcok Ukrajna keleti részén, amivel új szintre lépett a két ország háborúja, és kijelenthető, hogy az ukrán ellentámadásnak vége, erről beszélt a Biztonsági Tanácsban Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete a Guardian tudósítása szerint.

Az orosz csapatok néhány napja már támadó harci műveletekre váltottak az egész frontvonalon. Ezért az úgynevezett ukrán ellentámadás befejezettnek tekinthető

– mondta.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban egyetértett abban vele, hogy Oroszország új offenzívát indított, ami szerinte azt jelzi, hogy Moszkvának esze ágában sincs leállni a művelettel.

Kirby ugyanakkor úgy látja, hogy az ukrán hadsereg vissza tudja verni az orosz csapatokat.

Észak-Korea állítólag ezer konténert küldött Moszkvának tele munícióval

Észak-Korea ezer konténernyi felszerelést és muníciót küldött Oroszországnak az elmúlt hetekben, közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, írja a BBC.

Az amerikai hírszerzés fotókat is közölt 300 konténerről, melyek épp elhagyták az észak-koreai Raszon kikötővárosát.

Kirby arról beszélt, hogy a lekövetett szállítmányok szeptember 7. és október 1. között érkeztek folyamatosan Oroszországba vonatokkal és a hajókkal egyaránt.

A szállítmányok egy raktárba tartottak az Oroszország dél-nyugati részén található Tyihoreck városába, 290 kilométerre az ukrán határtól.

Kirby arra nem tért ki külön, hogy a muníciók konkrétan mit takarnak, de az USA korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy rakétákat és tüzérségi lövedékeket vásárolnak Phenjantól.

Az időzítés aligha lehet véletlen, hiszen Kim Dzsongun a múlt hónapban Vlagyimir Putyinnal tárgyalt egyebek mellett katonai együttműködésről is.

Egyes értesülések szerint Oroszország egyre nehezebben tudja megoldani a katonai eszközök és lőszerek utánpótlását, amiben Phenjan nyújthat segítséget nekik, hiszen Kim Dzsongun rezsimje az elmúlt évtizedekben nagyon jelentős fegyverarzenált halmozott fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik