A következő élő közvetítés része Rakétatalálat érte az ENSZ békefenntartók bázisát Libanonban, jégkrémes hűtőautókban tárolják a holttesteket Gázában

Mark Regev: Izrael felkutatja és megbünteti mindazokat, akik a túszoknak fizikai sérelmet okoznak, akkor is, ha ez egy évbe, tíz évbe vagy huszonöt évbe telik

Yahel Gazit / Middle East Images / AFP
Yahel Gazit / Middle East Images / AFP

Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása „a legnagyobb támadás, a legnagyobb gyilkosság, a legnagyobb antiszemita erőszakcselekedet volt 1945 óta, a holokauszt rettenetes évei óta”.

Regev a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában beszélt.

Úgy véli, a történtek drámai mértékben változtatták meg a helyzetet, ez már nemcsak egy újabb forduló a Gázában 16 éve hatalomra került Hamász és Izrael összecsapásaiban, hanem háború.

Regev állítja:

Izrael nem akarta ezt a háborút, a Hamász támadása meglepetésként érte, de Izrael megnyeri ezt a háborút, amely az általa szabott feltételekkel ér majd véget… Izrael felkutatja és megbünteti mindazokat, akik a túszoknak fizikai sérelmet okoznak, akkor is, ha ez egy évbe, tíz évbe vagy huszonöt évbe telik.

Regev az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez hasonlította a Hamászt.

Regev szerint Izrael célja nem a civil lakosság elleni hadviselés, hanem a Hamász katonai csapásmérő kapacitásának és politikai felépítményének megsemmisítése, az, hogy a konfliktus végén a Hamásznak ne legyen politikai és katonai ellenőrzése a Gázai övezet felett.

Sameh Sherif / AFP Mark Regev

James Cleverly brit külügyminiszter szintén a BBC-n jelentette ki, hogy: Izraelnek joga van az önvédelemhez, kötelezettsége ugyanakkor a polgári lakosság veszteségeinek minimalizálása.

Humza Yousaf skót miniszterelnök úgyszintén a BBC műsorában mondta azt, hogy a gázai palesztin lakosság többségének semmi köze a Hamászhoz, mégis kollektív büntetést kénytelen elszenvedni, és ez semmivel nem igazolható. Yousaf palesztin feleségének édesapja és édesanyja Gázában rekedt a Hamász támadása után, és „anyósom az izraeli blokád kezdete óta egyetlen tojást evett és néhány korty vizet ivott”.

Yousaf szerint azonnali tűzszünetre, humanitárius folyosók kialakítására és az Egyiptomba vezető gázai határátkelő megnyitására van szükség a lakosság megsegítése végett.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik