Nagyvilág

Szijjártó Péter: hosszú idő után egy nemzetközi tanácskozás legfőbb témája nem az ukrajnai háború lesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az izraeli események kapcsán tett közzé bejegyzést a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, melyben azt hangsúlyozta: „most az a legfontosabb, hogy meg lehessen akadályozni az izraeli-palesztin konfliktus eszkalációját”.

Az Izrael elleni terrortámadás Szijjártó szerint derült égből villámcsapásként rázta meg a nemzetközi politikát, a konfliktus eszkalációjának megakadályozásában pedig szerinte kulcsszerep jut az Öböl-térség arab államainak. A miniszter szerint ezért van most hatalmas jelentősége az Európai Unió és az Öböl menti államok közös külügyminiszteri értekezletének kedden.

A már Ománban tartózkodó Szijjártó egy másik bejegyzésben reményét fejezte ki, hogy

ezúttal minden európai szereplő őszinte és tiszteletteljes hangot fog megütni és nem kritizálásra és kioktatásra fogja használni a keddi alkalmat.

A miniszter a tanácskozás előtt arab kollégáival kétoldalú megbeszéléseket is folytatott, elsőként a tanácskozás házigazdájával, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidival, Omán külügyminiszterével, aki a miniszter szerint már azzal sokat tett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért, hogy döntést hozott nagykövetség létesítéséről Budapesten. Szijjártó és az ománi külügyminiszter tárgyalásának középpontjában az energetikai együttműködés állt, előbbi ugyanis hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett a fenntartható és környezetbarát energiafelhasználás megteremtése mellett, de a kormány azt is világossá tette, hogy ezt „ész nélkül nem lehet csinálni”, lépésről lépésre kell haladni, hogy közben ne romboljuk le gazdaságunk versenyképességét.

„Omán a zöldhidrogén-fejlesztés egyik globális éllovasa, így nagy siker, hogy a kedden aláírt megállapodás alapján Magyarország lett Omán első közép-európai partnere a zöld hidrogénnel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben” – írta a külgazdasági és külügyminiszter, aki korábban azt is megjegyezte, hosszú idő után fordul elő az, hogy egy nemzetközi tanácskozás legfőbb témája nem az ukrajnai háború lesz.

Kapcsolódó
Csecsemőket is meggyilkolt a Hamász egy izraeli kibucban
Élő közvetítésünk a Hamász és Izrael háborújáról.
Kapcsolódó
Oroszországban tavaszig nem várható újabb mozgósítás
Az orosz-ukrán háború legfontosabb keddi történései.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik