Nagyvilág

„Mindent elpusztítottak, minden tiszta vér volt” – a terroristák kegyetlenkedéseiről számoltak be az izraeli túlélők

Momen Faiz / NurPhoto / AFP
Momen Faiz / NurPhoto / AFP
Derült égből villámcsapásként érte Izraelt a Hamász támadása, és bár sokaknak sikerült megmenekülniük, több mint száz embert elrabolt a terrorszervezet. Akadt olyan pár, akik a támadás idején arra gondoltak: ha a kutyájuk ugatni kezd, muszáj lesz megfojtaniuk.

Félelmetes, rettenetes, elképzelhetetlen, felfoghatatlan.

Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel írták körül a Hamász terrorszervezet támadását az izraeli túlélők, akik közül többeknek szembe kellett nézniük a halállal, amikor múlt szombaton otthonaikban rájuk rontottak a fegyveresek.

A legrosszabb rémálmukat élték át mások mellett a Nahal Oz kibuc lakói. A mindössze négyszáz lakosú település olyan közel van a Gázai övezethez, hogy a szomszédok  láthatják egymást, ahogyan például kiteregetik a ruhákat. Igaz, a két területet hi-tech kerítés választja el egymástól.

A Guardian tudósítása szerint Naday Peretz és partnere, Eli Dudaei hét éve költöztek Tel-Avivból ide, hogy kiszakadjanak a nagyváros forgatagából. Tudták, hogy kockázatos itt letelepedni, de olykor Izrael legnagyobb városaiba is csapódtak be rakéták, ezért különösebben nem tartottak a váltástól. Fájdalom, lett volna okuk rá.

Szombaton reggel – alighogy megszólaltak a légvédelmi szirénák – fegyverropogás és gránátok robbanása zavarta meg a vidék csendjét.

Felkészültünk az ilyen helyzetekre, gyakoroltunk is. Az egész közösség tudja, mit kell tenni. Félelmetes volt, de mindenki fedezékbe vonult a biztonsági szobákba. Ám ahogy telt-múlt az idő, rádöbbentünk: a hadsereg nem érkezik

– emlékezett vissza az eseményekre Dudaei. Hozzátette: „a határkerítések méterekre be vannak ásva a földbe, milliókat költöttünk rá, most mégsem segítettek.”

Momen Faiz / NurPhoto / AFP Nahal Ozn környéke 2023. október 7-én.

Nincsenek hivatalos adatok arról, hogy a településen hányan haltak meg a támadásban, de a pár biztos abban, hogy két teljes családot lemészároltak, másik kettőt pedig túszul ejtettek, és Gázába hurcoltak a terroristák. Ebben a kibucban készült az a közösségi médiában felbukkant élő közvetítés is, amelyben a Hamász egyik fegyverese videózott egy kisfiút és egy kislányt, amint a konyha padlóján zokognak a testvérük meggyilkolása miatt.

Peretz és Dudaei a lövöldözés kezdetekor magukkal vitték a biztonságos szobába a kutyájukat, Macket is. Letettek egy takarót a földre, hogy tompítsák a hangját, ahogy körbe-körbejárkál ijedtében. A szirénázások idején ugyan végig ugatni szokott, most a teljes támadás idején csendben maradt.

Nem mondtuk egymásnak, de mindkettőnk agyán átfutott, hogyha elkezd ugatni, akkor be kell fognunk a száját

– mondták. Hozzátették: ha a helyzet úgy alakult volna, meg kellett volna fojtaniuk a házi kedvencüket, hogy ők életben maradhassanak.

A településnek volt egy WhatsApp-csoportja is, amelyben a támadáskor megszaporodtak az olyan üzenetek, minthogy

  • „mentsetek meg”,
  • „küldjétek a hadsereget”,
  • „megölnek minket”,
  • vagy a „házamban vannak”.

Sokan búcsúzkodtak egymástól a platformon. Volt, aki tényleg itt üzent utoljára.

Videón ismerte fel a családját egy családapa a terroristák gyűrűjében

Egy izraeli családapa úgy élte át a poklok poklát, hogy fizikálisan nem volt a támadás helyszínén. Yoni Asher az ABC News-nak beszélt arról, hogy felesége, két- és négyéves kislánya a nagymamájukat látogatták meg Izrael déli részén. Amikor megtudta, hogy a Hamász lerohanja Izraelt, azonnal felhívta őket. Akkor már mindannyian a biztonságos szobába húzódtak, de hirtelen megszakadt a vonal.

Azóta nem hallott semmit a családjáról, de később egy videón feltűntek fegyveresek gyűrűjében, amint Gázába szállítják őket egy teherautón.

Azonnal felismertem őket. Kétszer indítottam el a videót, de másodszor már nem tudtam végignézni. Térdre rogytam. Nem tudtam, mit tehetnék. Nem hittem el, hogy ez velem megtörténhet. Rémálomba illő az egész

– idézte fel a szörnyű pillanatokat.

Nem az övé az egyetlen hátborzongató családi dráma. Itai és Hadar Berdichevsky a terroristák áldozata lett Gázától néhány kilométerre, Kfar Gaza kibucban. A New York Post az izraeli Walla című lapra hivatkozva azt írja, amikor a Hamász fegyveresei megtalálták őket, próbáltak velük szembeszállni, de sikertelenül. 10 hónapos ikergyermekeiket viszont sikeresen elrejtették. A csecsemőkre a vérengzést követően 14 órával épségben találták rá a mentőcsapatok, a picik a nagymamájukhoz kerültek.

Egy túsz Gázából sétált haza

A Times of Israel megszólaltatott egy olyan túlélőt is, akinek sikerült megszöknie a rabságból. Avital Aladjem szintén a biztonságos szobában tartózkodott otthonában a Gázai övezettől alig két kilométerre lévő Holit kibucban, amikor helyi idő szerint szombaton 13 óra 30 perc körül rátörték az ajtót a terroristák.

A szomszédját, aki vele együtt bujkált, agyonlőtték, őt pedig egy másik szomszéd mindössze 4 és fél hónapos és 4 éves gyermekeivel együtt elrabolták.

Mindent elpusztítottak, minden tiszta vér volt. Házról házra vittek minket, lövöldöztek mindenhol, miközben házakat és autókat gyújtottak fel

– emlékezett vissza megtörten Aladjem.

A négyéves gyermeket egy terrorista cipelte, a nő pedig a csecsemőt tartotta a karjaiban. Így vonultak át a határon, egyenesen a Gázai övezet felé. A fegyveresek csak azt hajtogatták: „gyorsan, gyorsan.”

Miután megérkeztek Gázába, a Hamász tagjai egy időre magukra hagyták őket. Aladjem pedig összeszedte minden bátorságát, és elindult vissza a kibuc felé a gyerekekkel. Több fegyveressel is szembetalálták magukat, de a homokdűnék mögött sikerült elrejtőzniük.

Csak mentünk és mentünk. Hittem benne, hogy haza fogunk érni. De fogalmam sem volt, hogy mennyi idő telt el

– magyarázta. És végül valóban sikerrel jártak, csodával határos módon visszajutottak a településre. A gyermekeket átadta az apjuknak, de az anyjukról azóta sincs hír. Lehet, hogy őt sosem látják többé.

Csekély az esélye annak, hogy a túszok életben maradjanak

Izrael ENSZ-nagykövetének hétfői tájékoztatása szerint megközelítőleg 100–150 túszt tarthat fogva a Hamász a Gázai övezetben.

Tsafrir Abayov / AP / MTI Megrongált autók a Gázai övezet közelében fekvõ izraeli Reim kibuc környékén rendezett elektronikus zenei fesztivál helyszínén 2023. október 10-én.

A terrorszervezet a Telegramon azt közölte, hogy „több tucatnyi” túszt vittek biztonságos helyre az ellenállás által ásott alagutakba. Ezt a föld alatti hálózatot az izraeli hadsereg csak Hamász metrórendszernek nevezi, és leginkább arra szolgál, hogy a terroristák észrevétlenül tudjanak közlekedni. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy várost a város alatt. Nagyjából nulla az esélye annak, hogy egy ilyen zárt térből egy túszt biztonságosan ki lehessen szabadítani egy fegyveres akcióval.

Merthogy a Hamász egykönnyen nem fogja szabadon engedni őket. Felhasználhatják a foglyokat akár túszcserére, akár élőpajzsként arra az esetre, ha az izraeli hadsereg visszatámad. Sőt, már elkezdtek a kivégzésükkel is fenyegetni.

Ettől az órától kezdve, ha civilek otthonát éri támadás előzetes figyelmeztetés nélkül, akkor azt az ellenség civil túszainak kivégzésével fogjuk megtorolni, és kénytelenek leszünk azt élőben közvetíteni is

jelentette be a Hamász szóvivője még hétfőn.

Ez újabb fejtörést adhat Benjamin Netanjáhunak és tanácsadóinak. A kormányfő ugyan bejelentette, hogy amit az ellenséggel művelnek, azt generációkon át emlegetni fogják. Ezzel egyidőben azonban a túszokat is szeretnék kiszabadítani, aminek eszköze tehát például a fogolycsere lehet. Csakhogy ha ebben állapodnak meg a Hamásszal, az propagandagyőzelmet jelentene a terroristáknak.

Izraelben hagyományosan egyébként sem mennek túl gördülékenyen a túsztárgyalások, ilyen esetekben már többször is nagy árat kellett fizetnie az éppen hivatalban lévő izraeli kormánynak. 2006-ban például gázai fegyveresek rabolták el Gilad Shalit izraeli katonát, akit a Hamász évekig tartott fogva, mígnem több mint ezer palesztin fogvatartottért cserébe engedték őt haza. A Hamász jelenleg is fogolyként kezel két izraeli civilt, akik korábban engedély nélkül sétáltak be Gázába.

Arról, hogy mi történhet a Hamász támadása után a Közel-Keleten, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
„A tel-avivi konzul azt javasolta, hajózzunk Ciprusra” – pánikban van egy 15 fős magyar turistacsoport Izraelben
Csütörtökig van szállásuk, utána utcára kerülnek egy magyar turistacsoport zömében 60 év feletti idős, beteg tagjai. Haza akarnak jutni, de állításuk szerint eddig semmilyen segítséget sem kaptak. A külügy viszont azt állítja: hazugság, hogy semmilyen segítséget nem kapnak, sőt korábban felajánlották nekik, hogy hazajöhetnek a mentesítő járatok egyikével.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik