A következő élő közvetítés része Elrendelték Gáza ostromát, ismét Izraelben járt a honvédség egyik Airbusa

Szijjártó: a magyar légierő összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből

AFP
AFP

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Szijjártó vasárnap késő este még csak két gép érkezéséről számolt be, nemrég azonban mi is is megírtuk, hogy az egyik gép hétfőn hajnalban újabb fordulóra ment vissza a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre.

A minisztérium közleménye szerint továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak. Tájékoztatása szerint több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

Az érintettek között 310 magyar és tizenöt külföldi – például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgár van és 46 gyerek.

Természetesen a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek. Természetesen a budapesti vészhelyzeti központunkban is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk, és várjuk azoknak a magyar embereknek a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre szükségük van Izraelben

– jelentette ki. A miniszter arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

Aki azonban Izraelbe megy, legyen szíves konzuli védelemre regisztrálni – mondta.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik