Élő Nagyvilág

Elrendelték Gáza ostromát, ismét Izraelben járt a honvédség egyik Airbusa

AFP
AFP

„Ez a mi szeptember 11-ünk”

Az elmúlt néhány órában az izraeli hadsereg két magas rangú tagja az Egyesült Államok elleni szeptember 11-ei támadásokhoz hasonlította a szombati gázai támadásokat.

Ez a mi szeptember 11-ünk

– mondta Nir Dinar őrnagy szóvivő. Elkaptak minket – tette hozzá.

Jonathan Conricus alezredes is a szeptember 11-én történtekhez hasonlította a Hamasz-támadásokat.

Ez messze a legrosszabb nap az izraeli történelemben

– mondta Conricus a BBC cikke szerint.

Négy elrabolt civilt megöltek a Hamász fegyveresei

Legkevesebb négy elrabolt civilt öltek meg a Hamász fegyveresei a gázai határ közelében – írja a CNN videófelvételek alapján. Be’eri alig 5 kilométerre fekszik Gázától és az egyik első település volt, amit a Hamász fegyveresei megtámadtak szombat hajnalban. A Hamász több mint 100 izraeli túszt ejtett a támadás alatt, köztük magas rangú katonatiszteket is. Egyelőre úgy tudni, hogy a túszokat Gázában tartják fogva.

12 thaiföldi állampolgár meghalt Izraelben, 11-et elraboltak

Az izraeli konfliktus során 12 thaiföldi állampolgár meghalt, 11 másikat pedig elraboltak – közölte hétfőn a thaiföldi külügyminisztérium szóvivője. Nyolc thaiföldi megsebesült az országban a háború szombati kitörése óta – közölte a szóvivő egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az áldozatok nevét nem közlik a médiával, amíg a hozzátartozókat nem értesítik.

Több mint 1000 thaiföldi munkavállaló kért segítséget az evakuáláshoz. A külügyminisztérium szerint mintegy 30 ezer thaiföldi munkavállaló tartózkodik Izraelben. A Thai Királyi Légierő készen áll a thai állampolgárok evakuálására Izraelből – közölte Srettha Thavisin miniszterelnök.

A CNN cikke szerint több külföldi vagy kettős állampolgárságú személyt megöltek vagy foglyul ejtettek a Hamász harcosai, köztük mexikói és brazil állampolgárokat. Chuck Schumer amerikai szenátor vasárnap azt mondta, hogy négy amerikait öltek meg, de hozzátette: tudják, hogy az áldozatok száma emelkedni fog.

Eddigi információk szerint legalább 10 nepáli és két ukrán állampolgár is meghalt a hatóságok szerint.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel.

Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe. A közszolgálati rádió híradása szerint hétfő reggelig nem sikerült elzárni a határkerítésen található réseket, s ezeken a nyílásokon folyamatosan utánpótláshoz jutnak az izraeli területen harcoló iszlamisták.

Emellett támadó alagutat fedeztek fel Kfar Aza és Beri kibuc területén, ahol szintén beszivároghattak az izraeli civileket lemészároló és az övezetbe elhurcoló terroristák. A hadsereg egységei a katonai szóvivő szerint több száz gázai célpontot támadtak, másfél óránként indítják a fokozatosan egyre erősebb légitámadásokat a Hamász Gázai övezetben található célpontjai ellen.

Az izraeli haditengerészet is folyamatosan lő a tenger felől izraeli területre tartó fegyveres csoportokra. Ők elfogták Ali Ralit, a Hamász tengeri egységének vezetőjét. A rádió jelentése szerint szombat reggel egyidőben nyolcvan helyen törte át a határt a térfigyelő rendszer felrobbantása után mintegy 800-1000 palesztin fegyveres.

A hadsereg reggeli közleménye szerint a leghevesebb harcok Beri kibucban zajlanak, ahol hetven terrorista hatolt be a településre, akik túszokkal elbarikádozták magukat. Emellett összecsapások zajlanak Nirim kibucban, Nahal Óz, Nir Óz kibucban, ahol házanként haladtak a terroristák, feldúlták és felgyújtották az épületeket, s megölték és elhurcolták az ott élőket.

Tűzharc dúl az izraeli kommandósokkal Alumim, Gevim, Holit és Kfar Aza kibucban. A lakosság egy részét már kimenekítették, többeket tűzharc közepette, de vannak helyek, ahol az állandó tűzharc miatt még mindig a bunkerszobákban vannak bezárkózva szombat reggel óta. A hadsereg célja a háború harmadik napján a Gázai övezet határkerítésének teljes helyreállítása, hogy ne érkezhessenek a terroristák utánpótlását biztosító egységek, valamint az izraeli területen lévő fegyveres csoportok felszámolása.

(MTI)

Már 1100 halálos áldozata van a háborúnak

A legfrissebb hírek szerint már 1100 áldozata van a szombaton kirobbant háborúnak. A BBC cikke szerint a Gázai övezetben több mint 400 ember halt meg eddig az izraeli légicsapásokban, és a palesztin egészségügyi tisztviselők szerint mintegy 2300-an megsebesültek. A gázai áramkimaradások komoly kihívást jelentenek a kórházak számára – közölte a terület egészségügyi minisztériuma. Több mint 123 ezer palesztin kényszerült lakóhelye elhagyására Gázában, és közel 74 ezren iskolákban kerestek menedéket – közölte az ENSZ vasárnap esti közleményében.

Izraelben több mint 700 halálos áldozat lehet és több mint 2000 sérült.

Irán: Kiállunk Palesztina mellett, de nem veszünk részt a támadásban

Irán nem vett részt a Hamász fegyveresei által Dél-Izraelben végrehajtott támadásban – közölte az ország vezetése egy közleményben.

Határozottan kiállunk Palesztina mellett, azonban nem veszünk részt a palesztin válaszlépésekben

– áll a Reuters szerint vasárnap kiadott közleményében.

A Hamász korábban azt állította, hogy Irán segített neki a hétvégi hajnali támadás végrehajtásában. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azonban vasárnap azt mondta a CNN-nek, hogy „az amerikai kormány még nem látott bizonyítékot arra, hogy Irán irányította volna ezt a konkrét támadást, vagy hogy Irán állt volna mögötte”.

260 holttestet talált az izraeli mentőszolgálat a fesztiválon

Az izraeli mentőszolgálat szerint legalább 260 holttestet találtak a Gáza és Izrael határához közeli területen, ahol egy többnapos szabadtéri fesztivált tartottak – írja a CNN. A korábbi hírek szerint a Hamász fegyveresei nemcsak válogatás nélkül lőttek a fesztiválozókra, néhány résztvevőt túszul is ejtettek.

Nem is volt hova elbújnunk, mert egy nyílt területen voltunk. Mindenki teljesen bepánikolt és elkezdte összeszedni a cuccait

– mondta egy túlélő a CNN-nek. Amikor menekülni kezdtek, akkor viszont motorosok kezdték el lőni a tömeget.

Fehér Ház: több amerikai meghalt Izraelben

A Fehér Ház szerint több amerikai halt meg Izraelben, bár konkrét számot nem közöltek – írja a BBC. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint az amerikai kormány szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban áll az izraeli helyi hatóságokkal.

215 embert menekített ki Izraelből a magyar légierő két gépe

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé – közölte Szijjártó Péter vasárnap este a Facebook oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzuk. Szijjártó Péter azt írta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén  az imént hagyta el az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé.

Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna – hangsúlyozta a miniszter.

Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik