Párttársainak köszönheti történelmi bukását az amerikai Képviselőház elnöke

Kevin McCarthy élete célja az volt, hogy házelnök legyen, végül abba bukott bele, hogy mindenáron meg akarta tartani posztot.

Hadd szóljon!

írta optimistán az X (korábbi nevén Twitter) közösségi oldalon Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke kedden azelőtt, hogy a saját párttársai kezdeményezésére leváltották. Ilyen még soha nem történt a kongresszus alsóházának 230 éves történetében, és egyelőre nem is teljesen tiszta, hogy mi jön ezután. A történet azonban tanulságos, hiszen a politikus minden áron meg akarta szerezni a házelnöki posztot, de a sok taktikázásba végül belebukott.

Amikor az álomból rémálom lesz

McCarthy tíz hónapig tartó házelnöki pályafutása az elejétől a végéig kaotikus volt. Idén januárban csak a tizenötödik próbálkozásra sikerült annyi szavazatot szereznie, hogy elnyerje a tisztséget egy olyan Képviselőházban, ahol a Republikánus Párt szűk többséggel rendelkezik. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben részleteztük, McCarthy évtizedek óta vágyott a házelnöki posztra, és amikor a 2022-es félidős választás után ez lehetővé vált, hajlandó volt szinte mindent megtenni érte.

Az akadály az ultrakonzervatív, szélsőjobboldali képviselők csoportja volt, akik, ha arról van szó, a Republikánus Párt fővonalával is hajlandók szembemenni. A pártnak 221 képviselője van a 435 tagú Házban, szemben a demokraták 212 képviselőjével, a többséghez 218 szavazat kell. Vagyis néhány rebellis republikánus is elég ahhoz, hogy megváltoztassa egy szavazás eredményét, és tekintve, hogy a szélsőséges konzervatívok csoportját 10–20 tagúra becslik, McCarthy feje fölött a kezdetek óta ott lebegett Damoklész kardja.

Igaz, ezt részben saját magának köszönheti, ugyanis amikor már sokadjára sem tudta megnyerni a házelnökválasztást, beleegyezett a Matt Gaetz floridai képviselő nevével fémjelzett „forradalmárok” követelésébe, hogy könnyítsenek a házelnök felmentésére vonatkozó előírásokon. Ez azt jelentette, hogy

innentől kezdve egyetlen képviselő elég volt ahhoz, hogy a regnáló házelnök leváltását kezdeményezze, és végül október másodikán éppen Gaetz volt az, aki ezt megtette.

Mandel NGAN / AFP – Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke, miután a párttársai kezdeményezésére leváltották 2023. október 3-án.

Belharcból közéleti káosz

A keddi szavazás előtt egy, a New York Times által szürreálisnak leírt vita bontakozott ki a Képviselőház üléstermében, amelynek során republikánusok vitatkoztak republikánusokkal. A szélsőséges konzervatívok vesztek össze a McCarthyt támogató mérsékeltekkel, miközben a demokrata párti politikusok csendben nézték az egészet. Arról már a Washington Post számolt be, hogy egy ponton annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Gaetz nem ülhetett be a republikánus frakcióba, és a demokraták pulpitusán állva adta elő a mondandóját.

Egy republikánus képviselő úgy jellemezte a hangulatot, hogy „clusterfuck”, amit a legfinomabban is szarviharnak lehet lefordítani. A McCarthy-párti felszólalók arra figyelmeztettek, hogy a házelnök eltávolítása még nagyobb káoszt okoz, tekintettel arra, hogy a napokban éppen csak sikerült megúszni a kormányzati leállást, azt is csak úgy, hogy az átmeneti költségvetésben nem szerepel az Ukrajnának nyújtott további támogatás.

Gaetzék szerint azonban McCarthy alkalmatlanná vált a feladatára azzal, hogy nem sikerült nagyobb kiadáscsökkentést kifacsarni a Biden-adminisztrációból, az átmeneti költségvetéssel hajlandó volt engedni a demokratáknak, a vezetési stílusa pedig túl kaotikus.

A fentiek alapján is látszik, hogy a McCarthy-káosz alapvetően egy republikánus belharcból indult, de a Demokrata Párt sem tudta teljes mértékben kihúzni magát belőle, hiszen a képviselőinek végül szavaznia kellett arról, hogy meg akarják-e tartani a házelnököt vagy sem. Igaz, nem gondolkodtak rajta hosszan, hiszen McCarthy sem tett sokat azért, hogy elnyerje a demokraták bizalmát. A kormánypárti képviselők nem nézték jó szemmel, hogy a Capitolium 2021. január 6-i ostroma után megbékélést hirdetett Donald Trumppal, hogy megpróbálta megakasztani a Képviselőháznak a lázadás kivizsgálásával megbízott különbizottságát, illetve hogy visszalépett a Biden elnökkel kötött, az adósságlimit felemeléséről szóló megállapodástól.

De az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor McCarthy azt állította, hogy a demokraták le akarják állítani a kormányt, miközben egy nappal korábban egy kivételével az összes demokrata képviselő megszavazta az átmeneti költségvetési törvényt. Így aztán a demokraták joggal tehették fel azt a kérdést, hogy miért is kéne nekik kiállni McCarthy mellett?

MANDEL NGAN / AFP – Donald Trump és Kevin McCarthy

Trumpnak már nincs Kevinje

McCarthy leváltására végül 216-an szavaztak, nyolc republikánus és 208 demokrata képviselő, 210-en pedig ellene. A bukott házelnök elfogadta az eredményt, és kijelentette, hogy nem indul újra a posztért. McCarthy a végsőkig optimista volt, ahogy azonban arra CNN elemzése rámutatott, fájdalmas lehetett neki, hogy nem állt ki mellette Donald Trump.

A volt elnök korábban sokszor nevezte „az én Kevinemnek” a politikust, most viszont meg sem szólalt, pedig Trump hatalma elvitathatatlan a párton belül.

McCarthy ráadásul még szívességet is tett a volt elnöknek azzal, hogy a szélsőséges hangoknak engedve a múlt hónapban impeachment vizsgálatot kezdeményezett Joe Bidennel szemben annak ellenére, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az elnök profitált volna a fia, Hunter Biden üzleteiből. A vádeljárás elvileg jó alkalom lenne arra, hogy megpróbálják elterelni a figyelmet a Trump elleni büntetőügyekről, így a volt elnök akár hálás is lehetne. Trump azonban ennél taktikusabb, és ha úgy látja, hogy az extrém, kompromisszumokra képtelen magatartás a kifizetődő, akkor távol kell tartania magát az egyesek által megalkuvónak tartott McCarthytól – jegyzi meg a CNN elemzője.

És hogy mi jön ezután? Mivel precedens nélküli ügyről van szó, sok minden képlékeny. Az biztos, hogy a republikánusoknak találniuk kell egy új házelnököt, de egyelőre nincs konkrét jelölt. A párt képviselői a kaotikus keddi események után hazautaztak Washingtonból, így legközelebb október 10-én ül össze a Képviselőház. Addig van idő arra, hogy kicsit lehiggadjanak a kedélyek.