Nagyvilág

Kihalt Hegyi-Karabah fővárosa, hangosbemondóval keresik a hátrahagyottakat

EMMANUEL DUNAND / AFP
EMMANUEL DUNAND / AFP

Hegyi-Karabah fővárosa, Sztyepanakert gyakorlatilag szellemvárossá vált, az egész városban csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak – jelentette be kedden a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A Vöröskereszt csoportvezetője, Marco Succi elmondása szerint a város teljesen elhagyatott, kórházak nem működnek, az egészségügyi személyzet, de még  a halottasház igazgatója is elment. „Ami itt van, az meglehetősen szürreális” – mondta.

Az azeri rendőrök máris elkezdték a járőrözést a város utcáin, közben pedig az ICRC munkatársai hangosbemondóval járják a várost, ottrekedt embere itán kutatva. Így találtak rá többek között egy idős, ágyhoz kötött rákbeteg asszonyra, aki máris súlyos alultápláltság tünetei mutatta, és akit mentővel Örményországba vittek. Neki szerencséje volt, a helyzet azonban összességében messze nem ideális a mentéshez, ahogy Succi is mondta, rendkívül nehéz a ilyen körülmények között a leginkább elesetteket megtalálni.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a nemzetközileg el nem ismert, szakadár Hegyi-karabahi Köztársaságot. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a szeptember végén indított műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. A korábban örmény többségű terület azóta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen átmenekültek Örményországba azeri megtorlásoktól tartva.

Kapcsolódó
Ennek a háborúnak még nincs vége, és egy még súlyosabb követheti
Az azeriek akár örülhetnek is annak, hogy a háromnapos háború után Hegyi-Karabah lakossága Örményországba menekül. Ami az örmények számára még aggasztóbb, hogy mára országuk néhány kilométere akadályozza csak azt, hogy a türk területek Európától Kínáig érjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik