Nagyvilág

Azeri külügyminiszter: Azerbajdzsán elfoglalta Hegyi-Karabahot

Karen MINASYAN / AFP
Karen MINASYAN / AFP

Azerbajdzsán visszaszerezte az ellenőrzést a szakadár hegyi-karabahi régió felett egy kétnapos katonai akció során, és megkezdte a tárgyalásokat az ott élő örmény lakosság képviselőivel a terület Azerbajdzsánba történő „reintegrációjáról” – jelentette ki Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén.

Az MTI híre szerint Bayramov elmondta, hogy folytatódnak a tárgyalások a hegyi-karabahi örmények képviselőivel az azerbajdzsáni Yevlaxban. Megjegyezte:

a Hegyi-Karabahban élőknek „minden jogot és szabadságot” garantálnak. A bakui kormány kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található, szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. Nikol Pasinján örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és leszögezte, hogy az azeri vádakkal ellentétben az örmény hadsereg nincs jelen Hegyi-Karabahban. Szerdán tűzszüneti megállapodás jött létre, amelyet követően a bakui kormány megkezdte a tárgyalásokat az örmény szakadárokkal. Azerbajdzsán csütörtökön tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról.

Az örmény külügyminiszter szerint a támadás célpontja a létfontosságú infrastruktúra volt: elektromos alállomások, telefonkábelek és internethálózatok.

Több mint 200 embert meghalt, és 400 megsebesült, köztük nők és gyerekek.

Több mint 10 ezer ember menekült el az offenzíva elől.  Állítása szerint megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás, így az emberek nem tudnak kapcsolatba lépni egymással, és “azerbajdzsáni csapatok ellenőrzik a Hegyi-Karabahba vezető főbb utakat, ami lehetetlenné teszi a helyszíni látogatást és az információszerzést”.

Az azerbajdzsáni közösségi média tele van felhívásokkal, hogy keressék meg az eltűnt gyerekeket és nőket, erőszakolják meg, darabolják fel, és etessék meg őket kutyákkal

– mondta Mirzoján a tanácsnak.

Az azeri külügyminiszter kategorikusan tagadta az etnikai tisztogatás vádját.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus először 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki. A vitatott státuszú régió azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben ezt megelőzően 2020 őszén újultak ki a harcok, melynek eredményeképp Azerbajdzsánnak sikerült jelentős területeket az ellenőrzése alá vonnia.

Kapcsolódó
Miért tört ki kedden újabb háború Európában?
Oroszország gyengesége és az azeri elnök magabiztossága vezethetett odáig, hogy Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik