Armend NIMANI / AFP
Nagyvilág

Szerbia hallgatott Amerikára, katonákat vontak vissza a koszovói határról

Az Egyesült Államok felszólítására jelentős számú katonát vont vissza a koszovói határról Szerbia, írja a Guardian.

Aleksandar Vucic szerb elnök közleményében azt írta, elrendelte csapatok visszavonását, mert egy katonai beavatkozás kontraproduktív lenne a területen. Hozzátette: Szerbia nem akar háborút.

Egy koszovói kormánytisztviselő megerősítette a fejleményeket, hozzátéve, hogy így is nagyon komoly a szerb katonai jelenlét a határövezetben.

John Kirby, az USA nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője egy nappal korábban arról beszélt, a szerb csapatok összevonása a határon nagyon destabilizáló fejlemény, és felszólította Szerbiát, hogy vonja vissza erőit a határról és csökkentse a feszültséget.

Vucic ezzel kapcsolatban elmondta, az amerikaiak szankciókat helyeztek kilátásba Szerbiával szemben, ha nem engedelmeskednek.

Azt mondta, szuperhatalom vagytok, csinálhattok vagy mondhattok akármit, de ennek ellene vagyok. Ez nagyon rossz lett volna

– fogalmazott, utalva a potenciális szankciókra.

Kapcsolódó
Keresztapák barátja szervezhette meg a koszovói rendőrt gyilkoló szerb fegyvereseket
Szerbia megpróbálja nemzetközivé szélesíteni azt a konfliktust, ami Koszovóban kezd egyre véresebbé válni. Közben kiderült, hogy kik hajtották végre a hétvégi gyilkos támadást, és az is sejthető, hogy ki állhatott az akció hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik