Nagyvilág

Az USA felszólította Szerbiát, hogy vonja vissza erőit a koszovói határról

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP
Közben a NATO is fokozza békefenntartó jelenlétét.

Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Szerbia csapatokat vont össze a koszovói határ közelében a hétvégén történt összecsapások óta. A Fehér Ház példa nélkülinek nevezte az akciót és felszólította a szerb kormányt, hogy vonja vissza a tankokat és a tüzérséget a határról.

Ez nagyon destabilizáló fejlemény, ami az elmúlt héten zajlott, és felszólítjuk Szerbiát, hogy vonja vissza erőit a határról és csökkentse a feszültséget

– mondta John Kirby, az USA nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Emellett a NATO megerősítette koszovói békefenntartó haderejét, a KFOR-t, ahova a napokban brit katonák érkeztek. A Biden-adminisztráció azt mondta, konzultált a szövetségesekkel, hogy a KFOR-erők mindenképp arányosak legyenek az országban meglévő fenyegetéssel.

A térségben az lobbantotta újra magasra a feszültséget, hogy szombat éjjel harminc szerb fegyveres megölt egy albán rendőrt, és megsebesítették járőrtársát is az Észak-Koszovóban lévő Banjska közelében. A támadás után a szerb fegyveresek a falu ortodox kolostorában barikádozták el magukat. A történtek hátteréről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Kapcsolódó
Keresztapák barátja szervezhette meg a koszovói rendőrt gyilkoló szerb fegyvereseket
Szerbia megpróbálja nemzetközivé szélesíteni azt a konfliktust, ami Koszovóban kezd egyre véresebbé válni. Közben kiderült, hogy kik hajtották végre a hétvégi gyilkos támadást, és az is sejthető, hogy ki állhatott az akció hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik