Élő Nagyvilág

Elhúzódó háborúra készül Oroszország

Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP
Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP
Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború vasárnapi napjáról.

A háború szombati eseményei itt olvashatók vissza.

Borrell: Az EU növelni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője vasárnap kijelentette, hogy a blokk növeli a katonai támogatást Ukrajnának, miután az Egyesült Államok Kongresszusa szombaton későn elfogadta a finanszírozási szüneteltetésről szóló törvényjavaslatot, amely kihagyta az Ukrajnának nyújtott támogatást – írja a Reuters.

Borrell kijevi látogatása alkalmával sajtótájékoztatón elmondta, hogy „az Európával szembeni egzisztenciális fenyegetéssel” szemben „a terítéken lévő javaslat” azt mutatja, hogy az EU növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

„Lássuk, mi fog történni az Egyesült Államokban, de a mi oldalunkról továbbra is támogatjuk és növeljük a támogatásunkat” – mondta Borrell a washingtoni szavazással kapcsolatban. „Az ukránok bátran és minden erejüket bevetve harcolnak” – tette hozzá az EU-s diplomata, és megjegyezte: ha az Európai Unió azt akarja, hogy az ukránok sikeresek legyenek, akkor jobb és nagyobb fegyvereket kell biztosítani a számukra. (Az amerikai szenátus közben kiadott egy nyilatkozatot, miszerint azon fognak dolgozni, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás zökkenőmentes maradjon.)

Borrell az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a blokk „hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat készít Ukrajna számára”, a sajtótájékoztatón pedig azt mondta, reméli, hogy a tagállamok az év vége előtt döntenek a segélyek növeléséről.

A külpolitikai főképviselő találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint a nemrég kinevezett ukrán védelmi miniszterrel, Rusztem Umerovval is, aki megköszönte a „folyamatos támogatást”, és kijelentette, hogy a találkozó „kiindulópont a nagyszerű együttműködéshez”. Umerov hozzátette, hogy az EU katonai támogatásáról folytatott megbeszéléseik kiterjedtek „a tüzérségre és lőszerre, légvédelemre, elektronikus hadviselésre és hosszú távú segélyprogramokra, kiképzésekre és a védelmi ipar lokalizációjára” is.

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Josep Borrell (j), az Európai Unió külügyi főképviselője és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. október 1-én.

Az amerikai szenátorok azon dolgoznak, hogy ne szüneteljen az Ukrajnának juttatott támogatás

Bár a kormányzati leállást egyelőre megakadályozó átmeneti költségvetésben nem szerepelnek az Ukrajnának szánt segélyek, az amerikai szenátus azon dolgozik, hogy a támogatás ne szüneteljen.

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt szenátorai vasárnapra virradóra közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kijelentették, hogy Washington továbbra is kritikus támogatást nyújt Ukrajnának.

Hat szenátor, köztük Mitch McConnell republikánus kisebbségi vezető és Chuck Schumer demokrata többségi vezető közös nyilatkozatban üdvözölték a képviselőházban elfogadott megállapodást, amely azonban  – mint írták – „számos sürgős prioritást nem tartalmaz”.

Nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, hogy az elkövetkező hetekben a szenátus azon fog dolgozni, hogy az amerikai kormány továbbra is támogatni tudja Ukrajnát azért, hogy az ország meg tudja védeni „szuverenitását Putyin arcátlan agressziójával szemben”.

(Guardian)

Álrepülőgépeket festenek az oroszok a repülőterek aszfaltjára

Műholdfelvételek szerint az oroszok TU-95MS stratégiai bombázók sziluettjeit festették fel az Engels légibázis aszfaltjára – írja a War Zone hírportál.

A bázist az elmúlt években többször is támadás érte és ahogy Ukrajna egyre távolabbi csapásokat tud mérni, úgy kell a mélyebben fekvő orosz katonai támaszpontoknak is jobban felkészülni.

A cikk megemlíti, hogy az álrepülőket olyan részletességgel készítették el, hogy nem csak a pilótafülke ablaka van rajta, hanem traktorgumikat is ráfestettek. Az utóbbi időszakban ugyanis több olyan műholdfelvétel látott napvilágot, ahol az látszik, hogy az oroszok gumiabroncsokat raknak a kifútópályán parkoló repülőgépekre, hogy így védjék őket a dróntámadásoktól.

A War Zone megjegyzi, az kérdéses, hogy egy ilyen festett repülőgép mennyire tudja megtéveszteni az ellenséges drónok kezelőit.

Ukrán vezérkar: Több mint száz csapást mért Oroszország egy nap alatt Ukrajnára

Az orosz erők az elmúlt nap során 99 légi- és nyolc rakétacsapást mértek Ukrajna területére – közölte az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében a Facebook-oldalán.

A közleményben a katonai vezetés kiemelte, hogy az éjjel mintegy negyven, iráni gyártású Sahid drónnal támadta Oroszország Ukrajnát. Az ukrán légvédelem harminc drónt semmisített meg a déli Odessza és Mikolajiv megyék, valamint a nyugat-ukrajnai vinnicjai régió légterében. A jelentés szerint a támadásoknak vannak civil halálos áldozatai és sérültjei, de számokat a vezérkar nem közölt.

Az orosz megszállók továbbra is figyelmen kívül hagyják a nemzetközi humanitárius jogot, nemcsak az ukrán csapatok állásait ágyúzzák, hanem a lakott területek polgári infrastruktúráját is, terrorizálva a civileket

tette hozzá a vezérkar.

Olekszandr Tolokonnyikov, a déli Herszon megyei kormányzói hivatal szóvivője egy tévéműsorban arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradó éjjel az orosz erők tíz bombát dobtak a régióra. Sztanyiszlavove településen négy helyi lakos sérült meg, egy ember a romok alatt rekedt. A szóvivő megjegyezte, hogy az elmúlt hat-hét nap alatt 166 bombát dobtak az orosz erők a megyére.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hírt, hogy egy Sz-300-as rakétákkal végrehajtott orosz csapás nyomán egy négytagú család rekedt házuk romjai alatt. Szomszédjuk mentette ki az összedőlt házból a házaspárt, 16 éves fiukat és az 57 éves nagymamát.

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy régióját is rakétacsapás érte az éjjel. A területet az orosz erők úgyszintén Sz-300-as rakétákkal lőtték. Találat ért egy magánvállalatot, ahol tűz ütött ki. Áldozatokról, sérültekről nem közölt információt.

(MTI)

Sajtóértesülés: Dróntámadás ért egy szmolenszki repülőgyárat

Vasárnap reggel dróntámadás érte a Szmolenszki repülőgépgyárat, amely a taktikai rakétákat gyártó orosz állami vállalat része – írta a Nexta az X-en (Twitter), hozzátéve, hogy a helyi hatóságok azt hazudták, hogy az összes ukrán drónt semlegesítették.

Alekszandr Novikov, Szmolenszk polgármestere közben azzal a kéréssel fordult a város lakosaihoz, hogy csak szükség esetén hagyják el a lakóépületeket, és tartózkodjanak a városon kívüli utazásoktól is – olvasható a bejegyzésben.

Elhúzódó háborúra készül Oroszország a költségvetés alapján

Az orosz pénzügyminisztériumból kiszivárgott dokumentumok szerint Oroszország védelmi kiadásai 2024-re a teljes közkiadás mintegy 30 százalékára fognak nőni – írta vasárnapi jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Az orosz pénzügyminisztérium 10 800 milliárd rubeles védelmi költségvetést javasol, ami a GDP körülbelül 6 százalékának felel meg, és 68 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest. A brit hírszerzés valószínűsíti, hogy Oroszország 2024-ig el tudja viselni a védelmi kiadásoknak ezt a szintjét, de csak a szélesebb értelemben vett gazdaság rovására.

A jelentés megjegyzi, hogy az orosz védelmi kiadások teljes részleteit mindig titkosítják, de a kiszivárgott számok arra utalnak, hogy Oroszország további többéves ukrajnai harcokra készül. Ez alátámasztja Szergej Sojgu védelmi miniszter 2023. szeptember 27-én tett nyilvános kijelentéseit, amelyek szerint arra készülnek, hogy az ukrajnai háború 2025-ben is folytatódni fog – tette hozzá a brit minisztérium.

Robert Fico győzelme rossz hír Kijevnek

Egyértelmű fordulat jön Pozsony külpolitikájában.

A választási győzelem után tartott első sajtótájékoztatóján a Smer elnöke azt mondta, világos elképzeléseik, terveik vannak. Pontosan tudják, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen. A pozsonyi Új Szó idézte Robert Fico szavait.

Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak, minthogy Ukrajnával foglalkozzon.

Közölte, ha kormányt alakítanak, mindent megtesznek azért, hogy mielőbb kezdetét vegye a béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között.

Kapcsolódó
Orbán Viktor már üzent is Robert Ficónak
A magyar kormányfő a Twitteren gratulált a szlovákiai választások nyertesének.

Medvegyev megfenyegette a briteket és a németeket

Elég vad dolgokat közölt, miközben idiótákról és a harmadik világháborúról beszélt.

Az orosz biztonsági tanács alelnöke arra reagált, hogy az új brit védelmi miniszter, Grant Shapps a minap arról beszélt, London katonai kiképzőket akar küldeni Ukrajnába.  Dmitrij Medvegyev (a képen) arra figyelmeztetett, ebben az esetben az ukrán csapatokat kiképző britek is az oroszok „legitim célpontjaivá” válnak. A Sky News szerint jelezte, szerinte a Nyugat ilyen lépései közelebb hozzák a harmadik világháborút.

A briteket nem zsoldosként, hanem NATO-specialistaként kezelnék, kíméletlenül megsemmisítenék őket, tette hozzá. A volt orosz elnök (Putyin váltótársa) hasonló stílusban üzent Berlinnek is. Bírálta azokat, akik Ukrajnának cirkálórakétákat adnának, majd levezette, hogy megítélése szerint, ha a nemzetközi jog alapján egy ilyen fegyverszállítás jogszerű, akkor a német rakétagyárak elleni csapások is azok lennének.

Tizenhat orosz drónt lőttek le az ukránok

Moszkva éjszaka mintegy harminc drónt indított ukrajnai területek ellen.

Az ukrán légierő vasárnap Telegram-csatornáján közölte, hogy a drónokat déli, délkeleti és északi irányból indították. A drónok a Kijevtől mintegy 200 kilométerre fekvő, közép-ukrajnai Cserkaszi megyét támadták éjszaka. Sajnálatos módon ipari létesítményeket is eltaláltak Umany városában, idézte az MTI Ihor Taburec cserkaszi kormányzót, aki azt mondta, a támadás miatt több raktárban, így gabonaraktárakban is  tűz keletkezett, egy ember megsérült.

Washington 45 napig nem támogatja Ukrajnát

A határidő lejárta előtt elfogadott átmeneti költségvetésben ez a tétel nem szerepel.

A döntéssel elkerülhetővé vált a kormányzati intézmények részleges leállása. Az átmeneti jogszabály 45 napra érvényes. Az ideiglenes költségvetésbe nem került be a további ukrajnai segély, ám Joe Biden elnök közölte, az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg, hogy elakadjon Ukrajna támogatása.

Kapcsolódó
Joe Biden örül, elmaradt a részleges leállás
Néhány órával a határidő lejárta előtt szombaton késő este elfogadták az átmeneti költségvetést. Abban nem szerepel az Ukrajnának nyújtott támogatás.

Moszkva elismerte: toboroz Kubában

A havannai hatóságok nekiláttak felszámolni a hálózatot.

Immár Oroszország is vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint kubaiakat toboroznak az orosz hadseregbe, írja a Kárpáhír.com. Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy külföldiek is jelentkezzenek a hadseregbe. Szeptember elején a havannai hatóságok közölték: letartóztatták egy olyan hálózat 17 tagját, amely állítólag az Ukrajna elleni háborúhoz toborzott fiatal kubai férfiakat.

Oroszország kubai nagykövetének szűkszavú bejelentése, hogy vizsgálják az ügyet, az első hivatalos elismerés Moszkva részéről – írta a portál az Euronews alapján. A dplomata, Viktor Koronelli azt nem tudta, hány kubai tartózkodik jelenleg Ukrajnában, de kubai újoncok azt nyilatkozták egy orosz lapnak, hogy az ígért orosz állampolgárságért vállalták, hogy Ukrajnába menjenek harcolni. A havannai külügyminisztérium közölte, a karibi ország „nem részese az ukrajnai háborús konfliktusnak”.

Kapcsolódó
Embercsempészeket is bevet Moszkva, hogy kubai katonákat toborozzon
Kuba, Oroszország fontos szövetségese azt állítja: embercsempészek kubaiakat verbuválnak, hogy az oroszok oldalán harcoljanak a háborúban. Putyinék máshonnan is szereznek harcosokat.
Olvasói sztorik