VLADIMIR SIMICEK / AFP
Nagyvilág

Robert Ficót hétfőn felkérik a kormányalakításra

A szlovák államfő október 2-án megbízza az előre hozott választás győztesét a kormányalakítással – jelentette be Zuzana Čaputová a Facebookon. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a választást Robert Fico és a Smer nyerte. Az ügy pikantériája, hogy Čaputová nemrég rágalmazásért beperelte Ficót.

Az Új Szó által szemlézett vasárnapi bejegyzés szerint a köztársasági elnök azt írta: „Ma arra a változásra ébredtünk, amelyet az előre hozott parlamenti választás hozott. Szabad és demokratikus volt, és valós képet alkotott társadalmunkról. Függetlenül attól, hogy egyesek örülnek az eredménynek, mások pedig szomorúak, mert lettek győzteseink és veszteseink, ez a kép Szlovákiáról.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a választási kampány elmérgesedett:

A választás előtti kampány, amely mostanra szerencsére véget ért, sebeket ejtett közösségünk légkörében, az emberek közötti kapcsolatokban, valamint a politikába és a demokráciába vetett általános bizalomban. Úgy gondolom, hogy a politikai pártok, amelyek a választáson elnyerték a nép bizalmát, tisztában vannak a felelősségükkel, és megpróbálják majd ezeket a sebeket gyógyítani.

A szlovák államfő hozzátette, hogy a legnagyobb felelősség a jövőbeli fejleményekért a választás győzteseit terheli, mivel ők keltették a legnagyobb elvárásokat a közvéleményben.

A mandátumok

A hivatalos adatok szerint Fico pártja, az Irány (Smer-SD) a leadott szavazatok 22,9 százalékát szerezte meg, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. A választások hivatalos végeredménye szerint összesen 7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba.

Második helyen a Michal Simecka által vezetett, eddig parlamenten kívüli, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17,9 százalékos eredménnyel (32 parlamenti mandátum), a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredménnyel, ami 27 parlamenti képviselői helyet jelent.

Bejutott még a pozsonyi parlamentbe az előző legerősebb kormánypárt, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,8 százalékkal) 16 mandátumot szerezve, valamint az utóbbi választási időszakokban parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) Milan Majerskyval az élén 6,8 százalékot szerezve, ami 12 mandátumot jelent a számukra. Bekerült még Richard Sulík liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalma 6,3 százalékkal (11 mandátum), illetve az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal, nekik 10 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain.

A választások hivatalos végeredményeire reagálva az Irány elnöke, Robert Fico azokat nagyon jóknak nevezte, és kijelentette: ha megbízatást kapnak a kormányalakításra, elkezdik az egyeztetéseket a többi párttal, s ezek során prioritás lesz számukra a V4 működőképessége és az, hogy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak alakítani.

A második helyen a parlamentbe bejutó PS elnöke, Michal Simecka az eredményekre reagálva azt mondta: mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Irány ne tudjon kormányt alakítani.

Peter Pellegrini a harmadik helyet elért pártja, a Hang nevében azt közölte: mindenkivel leülnek tárgyalni, akitől megbízatást kapnak.

A negyedik helyet megszerző OLaNO elnöke, Igor Matovic bejelentette: mindenképpen ellenzékbe vonulnak.

A kereszténydemokraták kizárták a Robert Ficóval közös kormányzást, a Szlovák Nemzeti Párt későbbre ígért tájékoztatást elképzeléseiről.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban.

Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie.

Kapcsolódó
Orbán Viktor már üzent is Robert Ficónak
A magyar kormányfő a Twitteren gratulált a szlovákiai választások nyertesének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik