Nagyvilág

A szlovák elnök beperelte Robert Ficót

Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán rágalmazási pert indított jóhírneve megvédése érdekében Robert Fico korábbi miniszterelnök ellen, amit azzal indokolt, hogy a korábbi kormányfő folyamatosan hazugságokat terjeszt róla – közölte a szlovák köztársasági elnöki hivatal a CTK cseh hírügynökséggel szerdán.

A Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelenleg a legnépszerűbb politikai párt Szlovákiában a szeptember 30-án rendezendő előrehozott választások előtt bő két héttel.

A CTK szerint Fico régóta állítja például, hogy Caputová az Egyesült Államok ügynöke és a szlovák államfő a pozsonyi amerikai nagykövetségtől kap utasításokat, illetve összekapcsolta az elnököt Soros György magyar származású amerikai befektető és tőzsdespekuláns tevékenységével.

Fico korábban azt hangsúlyozta, hogy sosem használt durva nyelvezetet a szlovák államfővel kapcsolatos kijelentései során.

Az államfő tisztában van vele, hogy közszereplőként az élesebb bírálatokat is köteles eltűrni. Azonban nem köteles tűrni a fokozódó nyilvános zaklatást és a teljesen alaptalan rágalmakat, amelyek szerint alkotmány- és törvénysértést követ el, illetve hogy egy másik országot szolgálna

fogalmazott a szlovák köztársasági elnöki hivatal közleménye.

Caputová, akinek ötéves elnöki mandátuma 2024 júniusában jár le és nem indul újra a posztért, idén tavasszal már bejelentette, hogy jogi keresetet nyújt be Ficóval szemben, miután az államfő közölte: ő és közeli hozzátartozói halálos fenyegetéseket kaptak. A szlovák elnök akkor azzal vádolta Ficót, hogy támadásaival nyilvános célponttá tette őt.

2022-ben egy szlovák bíróság már eltiltotta Lubos Blahát, az Irány-Szociáldemokrácia elnökhelyettesét attól, hogy amerikai ügynöknek és árulónak nevezze a szlovák államfőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik