Nagyvilág

Szlovákia: Robert Fico győzött, a magyarok buktak

Martin Divisek / EPA / MTI
Martin Divisek / EPA / MTI
A Kuciak-gyilkosság után lemondott kormányfő pártja nyerte az előrehozott választást. Magyar párt nélkül marad a szlovák parlament. Az államfő szerint mostantól a győztesé a felelősség.

Cáfolva az exit poll felméréseket, a nem hivatalos, de csaknem végleges adatok szerint Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) nyerte az előrehozott szlovák választást. A pozsonyi törvényhozásba magyar párt nem jutott be – írja a Napunk.

Második helyen a liberális Progresszív Szlovákia végzett, míg harmadik lett az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD).

Az új pozsonyi törvényhozásba nég négy párt jut be: az Igor Matovic volt kormányfő vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a radikális Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A hivatalos végeredményeket vasárnap délben jelentik be.

Több felvidéki magyar portál tette szóvá, hogy a szlovákiai kampánycsend idején Robert Fico a magyar állami hírtévében arról beszélt, milyen fontos, hogy olyan kormányok alakuljanak, amelyek Európában a szuverén, nemzetállami hozzáállást képviselik. A Napunk szerint a beszélgetés alkalmas lehetett a választói hangulat befolyásolására, hiszen egy felmérés szerint a szlovákiai magyarok 13,3 százaléka az M1 televízió hírfogyasztója.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség nem érte el parlamenti  bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A választáson 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indult. A Paraméter szerint a kormányalakításról valószínűleg a Hlas dönthet. Egy Smer-Hlas-SNS koalíciónak a jelenlegi állás szerint 79 képviselője lenne a törvényhozásban, ha viszont a PS meggyőzné Pellegriniéket, a PS-Hlas-KDH-SaS koalíció 82 képviselővel rendelkezne.

A pozsonyi Új Szó szerint Zuzana Čaputova államfő a választói akarat és a bizalom megnyilvánulásának tartja a választás eredményét. Tudatta, a győztesé a fő felelősség abban, hogyan alakul tovább a helyzet, hiszen ő keltette a legnagyobb elvárásokat a választók körében.

Fontos, hogy ezeket a várakozásokat most mindannyiunk érdekében, az ország érdekében váltsa valóra.

Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a választáson. Az eredményt tiszteletben tartom és gratulálok a győztes pártnak, a Smernek, és gratulálok minden parlamentbe jutó pártnak

Frissítünk!

Forró Krisztián vállalja a politikai felelősséget

A Szövetség elnöke vasárnap reggel reagált a választási eredményre. Forró Krisztián hivatalos közösségi oldalán azt írta, noha történelmi eredményt értek el, a siker mégis elmaradt.

Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a pártelnökére sem szavazott ennyi ember. Köszönöm a bizalmat azoknak, akik tegnap a Szövetségre szavaztak. Köszönöm az aktivisták munkáját, és mindenkinek, aki csak egy kicsit is segített a munkájával. Köszönöm családom támogatását, feleségemnek, hogy támaszom volt. Az ellenszél óriási volt, de ez nem lehet kifogás. A politikai felelősséget, természetesen, vállalom.

A nem végleges adatok szerint a Szövetség 4,4 százalékos eredményt ért el, így a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik