A következő élő közvetítés része Elhúzódó háborúra készül Oroszország

Borrell: Az EU növelni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást

Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP
Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője vasárnap kijelentette, hogy a blokk növeli a katonai támogatást Ukrajnának, miután az Egyesült Államok Kongresszusa szombaton későn elfogadta a finanszírozási szüneteltetésről szóló törvényjavaslatot, amely kihagyta az Ukrajnának nyújtott támogatást – írja a Reuters.

Borrell kijevi látogatása alkalmával sajtótájékoztatón elmondta, hogy „az Európával szembeni egzisztenciális fenyegetéssel” szemben „a terítéken lévő javaslat” azt mutatja, hogy az EU növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

„Lássuk, mi fog történni az Egyesült Államokban, de a mi oldalunkról továbbra is támogatjuk és növeljük a támogatásunkat” – mondta Borrell a washingtoni szavazással kapcsolatban. „Az ukránok bátran és minden erejüket bevetve harcolnak” – tette hozzá az EU-s diplomata, és megjegyezte: ha az Európai Unió azt akarja, hogy az ukránok sikeresek legyenek, akkor jobb és nagyobb fegyvereket kell biztosítani a számukra. (Az amerikai szenátus közben kiadott egy nyilatkozatot, miszerint azon fognak dolgozni, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás zökkenőmentes maradjon.)

Borrell az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a blokk „hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat készít Ukrajna számára”, a sajtótájékoztatón pedig azt mondta, reméli, hogy a tagállamok az év vége előtt döntenek a segélyek növeléséről.

A külpolitikai főképviselő találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint a nemrég kinevezett ukrán védelmi miniszterrel, Rusztem Umerovval is, aki megköszönte a „folyamatos támogatást”, és kijelentette, hogy a találkozó „kiindulópont a nagyszerű együttműködéshez”. Umerov hozzátette, hogy az EU katonai támogatásáról folytatott megbeszéléseik kiterjedtek „a tüzérségre és lőszerre, légvédelemre, elektronikus hadviselésre és hosszú távú segélyprogramokra, kiképzésekre és a védelmi ipar lokalizációjára” is.

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Josep Borrell (j), az Európai Unió külügyi főképviselője és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. október 1-én.
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik