A következő élő közvetítés része Ukrajna NATO-tagsága már csak idő kérdése Zelenszkij szerint

NATO-főtitkár: Az ukrán erők fokozatosan teret nyernek az ellentámadás során

Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / AFP
Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / AFP

Az ukrán erők „fokozatosan teret nyernek” az orosz erőkkel szembeni ellentámadásban – mondta a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki csütörtökön előre be nem jelentett látogatáson jelent meg Kijevben. Miden egyes méter, amelyet az ukrán megnyernek, az egy olyan méter, amelyet az oroszok elveszítenek, tette hozzá, majd kijelentette:

Van egy erős kontraszt is: az ukránok a családjukért, a jövőjükért, a szabadságukért harcolnak. Az orosz csapatok Moszkva birodalmi téveszméiért harcolnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg azt is mondta, hogy a NATO 2,4 milliárd euró (2 milliárd font) értékben kötött keretszerződéseket Ukrajna számára kulcsfontosságú lőszerek beszerzésére.

A NATO-főtitkár kiemelte, hogy ezek a szerződések lehetővé teszik a NATO-tagok számára, hogy feltöltsék kimerült készleteiket, miközben továbbra is ellátják Ukrajnát lőszerrel, ami kulcsfontosságú tényező a háborúban.

Stoltenberg elítélte az orosz csapásokat is Ukrajna és a Nato-tag Románia határának közelében. Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy ezek a csapások szándékos támadást jelentettek volna Románia ellen, de vakmerőnek és destabilizálónak minősítette őket – tudósított a Reuters.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik