A következő élő közvetítés része Ukrán gabona: kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél a V4-ek

A törökök F-16-osokat vennének az USA-tól a svéd NATO-rafitikációért cserébe

TUR Presidency / Murat Cetinmuhur / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
TUR Presidency / Murat Cetinmuhur / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Törökország parlamentje betartja azt az ígéretét, hogy ratifikálja Svédország NATO-pályázatát, amennyiben Joe Biden amerikai elnök kormánya megnyitja az utat az F-16-os repülőgépek eladásához Ankara számára – közölte Recep Tayyip Erdoğan elnök kedden a török sajtó beszámolója szerint.

Erdoğan az azerbajdzsáni Nahicseván Autonóm Köztársaságból hazafelé tartó repülőútján újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Hakan Fidan külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten New Yorkban tárgyaltak Svédország NATO-tagságra irányuló kérelméről.

A török elnök azt állította, hogy az amerikai kormányzat összekapcsolja az F-16-os vadászgépek Törökországnak történő eladását azzal, hogy Ankara ratifikálja Svédország pályázatát.

A Guardian emlékeztet, Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy a magyar parlament nem siet a NATO-csatlakozás ratifikálásával, amely Svédország tavalyi kérelme óta függőben van. A ratifikációt már minden NATO-tagállam végrehajtotta, kivéve Magyarországot és Törökországot.

Kapcsolódó
Orbán: Semmi sem sürget minket Svédország NATO-csatlakozása ügyében
A miniszterelnök napirend előtti beszédével indult a parlamenti őszi ülésszak.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik