A következő élő közvetítés része Az USA azért nem jelentette be korábban a nagy hatótávolságú rakéták szállítását, hogy az oroszok ne készüljenek rá

Tovább parázslik az ukrán-lengyel viszony a gabonaimport tilalma miatt

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

Zelenszkij elnök úrnak üzenem, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy tette azt nemrég az ENSZ-ben tartott beszédében

– mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken egy választási kampányrendezvényen.

Az ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésen arról beszélt, hogy az egyes európai „barátaik” a „politika színházában szolidaritást színlelnek”, ám eközben egy „thrillert csinálnak a gabona-ügyből”, utalva az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetette, kelet-európai embargóra, melyhez Magyarország is csatlakozott. Mint ismert, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország nemzeti hatáskörben vezetett be korlátozásokat az ukrán gabona importjára, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a behozatali tilalmat a térségbeli országokban, beleértve az EU-tag Bulgáriát és Romániát.

Úgy tűnhet, hogy a saját szerepüket játsszák, de valójában egy moszkvai színésznek segítenek előkészíteni a terepet

– szúrt oda a kelet-európai országoknak Zelenszkij.

Az eset után a lengyel külügy behívatta az ukrán nagykövetet, Morawiecki pedig elmondta, hogy nem kockáztatják a lengyel mezőgazdaság stabilitását azzal, hogy ráeresztik az ukrán importot a belső piacra. A lengyel kormányfő azt is kijelentette, hogy egyelőre nem szállítanak több fegyvert Ukrajnába, mivel előbb Lengyelországot fegyverzik fel.

Az ukrán gabona áthaladását ugyanakkor a lengyelek nem akadályozzák, ami megegyezik a magyar állásponttal. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott találkozója után arról beszélt, hogy amennyiben ráeresztik Kelet-Európára az ukrán gabonát, az tönkreteszi a belső piacokat, ám hozzátette, hogy az áthaladó forgalmat Magyarország nem kívánja korlátozni.

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezették be a kelet-európai országok. Az ügy részleteit az alábbi cikkünkben mutattuk be:

Kapcsolódó
Kelet-Európa az ukrán gabona importtilalmával kijelölte a szolidaritás határát
Eredetileg az ide érkező gabonát egyből továbbszállították volna az észak-afrikai és közel-keleti célpiacokra, de a helyi gazdák arra panaszkodnak, hogy már helyben megkezdődik az agrártermékek értékesítése.

(Al Jazeera)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik