Élő Nagyvilág

Az USA azért nem jelentette be korábban a nagy hatótávolságú rakéták szállítását, hogy az oroszok ne készüljenek rá

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

A pénteki nap történéseiről itt olvashat.

Az ukrán vezetés arra kéri az ukrán állampolgárokat, hogy hagyják el a Krímet, ha tudják

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter arra kérte az ukránokat, hogy keressék a lehetőségeket az ideiglenesen megszállt Krím elhagyására.

Verescsuk erről a Telegramon posztolt:

Ismét arra kérem az ukránokat, hogy lehetőség szerint hagyják el a Krímet. Várják meg a félsziget visszafoglalását az Ukrajna által ellenőrzött területen vagy harmadik országokban.

Amint arról az Ukrinform beszámolt, Verescsuk korábban megjegyezte, hogy a Krím reintegrációja nehezebb vállalkozás lesz, mint más területeké, és testre szabott megközelítést igényel.

Az elmúlt napokban megszaporodtak a krími célpontok elleni ukrán támadások, legutóbb Szevasztopolban mértek csapást a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása ellen, a támadásban ukrán értesülések szerint több magas rangú orosz főtiszt is odaveszett.

Újból támadták Szevasztopolt az ukránok

Ukrajna újabb rakétatámadást hajtott végre szombaton Szevasztopol ellen az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten, egy nappal azután, hogy támadást intézett a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása ellen.  Egy időre leállították a térségben a kompközlekedést is. Hangos detonációkat lehetett hallani az észak-krími Vilne közelében is, amit sűrű füstfelhők követtek egy ukránbarát Telegram-hírcsatorna szerint, amely a krími fejleményekről tudósít. A Krímet Oroszország 2014-ben egyoldalúan elcsatolta, de ezt a nemzetközi közösség azóta sem ismeri el.

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője az Amerika Hangja rádiónak azt mondta szombaton, hogy legkevesebb kilenc ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült a Fekete-tengeri Flotta elleni pénteki támadásban. Állítása szerint Alekszandr Romancsuk orosz tábornoknak, a kulcsfontosságú délkeleti frontvonal parancsnokának a támadás következtében “nagyon súlyos az állapota”. Az ukrán hadsereg a pénteki szevasztopoli támadásról azt közölte, hogy a légierő tizenkét támadást intézett a Fekete-tengeri flotta bázisára, azokat a területet véve célba, ahol a személyzet, a katonai felszerelés és a fegyverek koncentrálódtak. A közlés szerint két légvédelmi rendszert és négy orosz tüzérségi egységet ért találat.

(MTI)

Bidenék nem akartak tippet adni az oroszoknak, ezért nem jelentették be a rettegett rakétákat szállítását

Joe Biden amerikai elnök még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai látogatása előtt döntött arról, hogy a nagy hatótávolságú precíziós rakétákat (ATACMS) bocsát Ukrajna rendelkezésére a Financial Times forrásai szerint. A forrás szerint Bidenék ezt azért nem akarták nyilvánosan bejelenteni, hogy ne adjanak tippet az oroszoknak, hogy emiatt az ellátási útvonalaikat hátrébb vonják a fronttól.

A cikk szerint ezeket a rakétákat főleg kazettás lőszerrel szerelik fel az egyszerű robbanófej helyett.

Az ukrán ellentámadás déli irányát vezető tábornok elismerte, hogy lassabban haladnak, mint várták

Az ukrán ellentámadás kulcsfontosságú, déli támadási irányát vezető tábornok szerint az ukrán erőknek sikerült kierőszakolni az áttörést Verbovénál.

A balszárnyon [Verbove közelében] áttörést értünk el, és haladunk tovább előre

– nyilatkozta a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka, Olekszandr Tarnavszkij a CNN-nek.

Ezzel együtt azt is elismerte, hogy az előrehaladás üteme lassabb, mint várták:

Nem olyan gyorsan haladunk, mint amire számítottunk, és nem is úgy, mint a második világháborús mozikban. A lényeg, hogy ne veszítsük el a kezdeményezést, ami most nálunk van.

Az ukrán erők az elmúlt hetekben azt állították, hogy sikerült áttörniük az orosz védelem első vonalát alkotó műszaki záron. A második vonalon lövészárkok és statikus erődítmények (egyebek mellett tüzérségi eszközök) vannak, melyek tűzerővel próbálják feltartóztatni a támadókat, a harmadik vonalon pedig az orosz tartalék erőknek kell – vagy kellene – lenni.

(CNN)

Brit hírszerzés: a magas rangú orosz katonákat sem kíméli a háború

Közzétette napi, hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • 2022 februárja óta az egyik legtekintélyesebb orosz légideszant ezred három, egymást követő vezetője vagy lemondott vagy meghalt.
  • Vaszilij Popov ezredes, a 247. légideszant ezred legutóbbi parancsnoka vélhetően ez év szeptember elején halt meg a heves harcoktól sújtott Orihiv szektorban. Elődje, Pjotr Popov ezredes pár héttel korábban, augusztusban mondott le posztjáról. Független orosz médiaforrások szerint így kívánt tiltakozni az ellen, hogy Oroszország képtelen volt visszaszerezni a háborúban elesett orosz katonák holttesteit.
  • Az orosz invázió első heteiben a légideszant ezred parancsnoka, Konsztantyin Zizevszkij ezredes Mikolajiv környékén veszett oda. A 247-esek példája jól mutatja, hogy milyen mértékű a lemorzsolódás és a fluktuáció az orosz hadseregben, melyek a magas beosztású katonákat is érintik – olvasható a jelentésben.

Videón az orosz haditengerészet krími főhadiszállása elleni támadás

Pénteken ukrán rakéta csapódott be a fekete-tengeri orosz haditengerészet főhadiszállásán, a szevasztopoli kikötőben. Az orosz Fekete-tengeri flotta épületét ért támadásról készült videó még aznap terjedni kezdett a közösségi médiában, melyet Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója is megosztott a valaha Twitterként ismert X-en.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének tájékoztatása szerint a támadásban

kilencen meghaltak, 16-an megsebesültek.  A sérültek között van két tábornok is. Az ukránok úgy tudják, hogy Alekszandr Romancsuk vezérezredes állapota kritikus, Oleg Csekov altábornagy pedig nincs eszméleténél.

(The Guardian / BBC)

Tovább parázslik az ukrán-lengyel viszony a gabonaimport tilalma miatt

Zelenszkij elnök úrnak üzenem, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy tette azt nemrég az ENSZ-ben tartott beszédében

– mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken egy választási kampányrendezvényen.

Az ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésen arról beszélt, hogy az egyes európai „barátaik” a „politika színházában szolidaritást színlelnek”, ám eközben egy „thrillert csinálnak a gabona-ügyből”, utalva az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetette, kelet-európai embargóra, melyhez Magyarország is csatlakozott. Mint ismert, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország nemzeti hatáskörben vezetett be korlátozásokat az ukrán gabona importjára, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a behozatali tilalmat a térségbeli országokban, beleértve az EU-tag Bulgáriát és Romániát.

Úgy tűnhet, hogy a saját szerepüket játsszák, de valójában egy moszkvai színésznek segítenek előkészíteni a terepet

– szúrt oda a kelet-európai országoknak Zelenszkij.

Az eset után a lengyel külügy behívatta az ukrán nagykövetet, Morawiecki pedig elmondta, hogy nem kockáztatják a lengyel mezőgazdaság stabilitását azzal, hogy ráeresztik az ukrán importot a belső piacra. A lengyel kormányfő azt is kijelentette, hogy egyelőre nem szállítanak több fegyvert Ukrajnába, mivel előbb Lengyelországot fegyverzik fel.

Az ukrán gabona áthaladását ugyanakkor a lengyelek nem akadályozzák, ami megegyezik a magyar állásponttal. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott találkozója után arról beszélt, hogy amennyiben ráeresztik Kelet-Európára az ukrán gabonát, az tönkreteszi a belső piacokat, ám hozzátette, hogy az áthaladó forgalmat Magyarország nem kívánja korlátozni.

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezették be a kelet-európai országok. Az ügy részleteit az alábbi cikkünkben mutattuk be:

Kapcsolódó
Kelet-Európa az ukrán gabona importtilalmával kijelölte a szolidaritás határát
Eredetileg az ide érkező gabonát egyből továbbszállították volna az észak-afrikai és közel-keleti célpiacokra, de a helyi gazdák arra panaszkodnak, hogy már helyben megkezdődik az agrártermékek értékesítése.

(Al Jazeera)

Olvasói sztorik