Nagyvilág

Szijjártó Péter kifejtette az orosz állami médiának, hogy nincs szükség több Oroszország elleni szankcióra, majd bejelentette, hogy ismét Moszkvába utazik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott az ENSZ-közgyűlés alkalmából pénteken New Yorkban, ahol egyebek mellett az 56-os forradalmárokat fasisztázó orosz tankönyvre is rákérdezett. A megbeszélés után interjút adott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, és kifejtette véleményét az EU tervezett, 12. szankciós csomagjáról.

Sajnos az uniós szankciók szakmai értékelésére, elemzésére eddig nem került sor

– vélekedett a magyar tárcavezető, aki szerint „nincs szükség további, Oroszország elleni uniós szankciókra”. Nehezményezte, hogy a szankciókról szóló diskurzus Európában mindig „érzelmi, politikai és ideológiai alapú”.

Ha összevetem a szankciók Oroszországra és Európára gyakorolt hatását, akkor azt látom, hogy mi többet veszítünk

– mondta Szijjártó, aki azt is reméli, hogy a Nyugat és a Kelet közti civilizált együttműködés egyszer visszatér, hiszen ez volna mindannyiunk érdeke.

Az orosz hírszolgáltató később közölte, hogy a magyar külügyminiszter azt is elárulta nekik, hogy október 11-13-án Moszkvába látogat, ahol energetikai kérdésekről fog tárgyalni Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel. A találkozóra az orosz energiahéten kerül sor. Szijjártó hangsúlyozta: a magyar energiabiztonság Oroszországtól függ.

Ez lesz az ötödik alkalom, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába látogat azóta, hogy Oroszország 2022. februárjában lerohanta Ukrajnát.

Kapcsolódó
Szijjártó Péter szerint lehetnénk barátok, szövetségesek is Ukrajnával
Ehhez azonban szerinte az ukránoknak fel kéne hagyni a kárpátaljaiak jogfosztásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik