Nagyvilág

Szijjártó felhozta az 56-osokat fasisztázó orosz tankönyv ügyét Lavrovnak

MTI/KKM
MTI/KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is találkozott az ENSZ-közgyűlés alkalmából pénteken New Yorkban.

A magyar külügyminiszter az állami televíziónak nyilatkozott a háromnegyedórás találkozóról, amely során többek közt Oroszország Ukrajnával szembeni háborúja, a paksi atomerőmű bővítése, és Magyarország energiaellátása került szóba.

Továbbá Szijjártó azt is elárulta, hogy felhozta Lavrovnak az orosz tankönyvek hírhedtté vált ügyét is. Augusztus végén derült ki ugyanis, hogy az új orosz történelemtankönyv szerint az 56-os októberi forradalom során „fasiszta múltú radikális fegyveresek” ragadtak fegyvert a nyugati titkosszolgálatok bátorítására, valamint a könyv sajnálkozik a szovjet csapatok Közép-Európából, így Magyarországról történő kivonásán.

Szijjártó azt mondta, közölte az orosz külügyminiszterrel, hogy

1956-os forradalom a magyar történelem egyik legfelemelőbb történelmi eseményét jelenti, amikor magyar emberek hősökké váltak, amikor magyar emberek kiálltak az ország szabadságáért, szuverenitásáért, illetve kiálltak a túlerővel szemben és harcoltak. Így számunkra ezen emberek fasisztának bélyegzése elfogadhatatlan, és ez egy olyan kérdés, amelynek a megvitatásába sem vagyunk hajlandók belemenni.

Lavrov reakciójáról szólva a magyar külügyminiszter szűkszavúan annyit mondott, hogy

Lavrov arról biztosította, hogy Putyin elnök legutóbbi nyilatkozata az irányadó a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik