Vörös Szilárd / 24.hu
Nagyvilág

Szijjártó Péter szerint lehetnénk barátok, szövetségesek is Ukrajnával

El sem tudom mondani, hány találkozóm volt Ukrajna éppen aktuális külügyminiszterével, amikor arra kértem őket: ne tegyék ezt! Lehetnénk barátok, lehetnénk szövetségesek. De az, hogy elvesznek minden jogot a magyar kisebbségtől, hogy anyanyelvükön férhessenek hozzá az oktatáshoz, a médiához, a kultúrához, minden egyébhez, nos, ez konfliktust okoz kettőnk között. Miért teszik ezt?

érvelt a CNN riporterének Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter. Az interjú során arról is beszélt, hogy az ukránokra kell hagyni azt, hogy eldöntsék, Volodimir Zelenszkij elnök jó diplomata-e, mindenesetre megértéssel kell fordulni felé, hiszen az országáért harcol. Megjegyezte: ha „visszaadná az ukrajnai magyar kisebbség jogait” , amelyeket „lépésről lépésre vettek el tőlük” , az „megkönnyítené a viszonyunkat is hozzá vagy Ukrajnához”.

Nem tudom, hogy miért nem teszi meg. De biztos van rá magyarázat

– tette hozzá.

Szijjártó szerint Ukrajna-fáradtság van Európában a nemzeti parlamentekben valamint az Egyesült Államokban, amely szerinte annak a bizonyítéka, hogy a béke feltételei már nem fognak javulni. „Ez egy nagy vita Európában köztünk és azok között, akik nem gondolják, hogy a békének most kellene eljönnie” – hangsúlyozta Szijjártó, aki szerint a harctéri helyzet már nem lesz jobb, sőt, úgy látja, hogy „ma a béke körülményei sokkal jobbak, mint holnap lesznek”.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Ukrajna területi integritását és szuverenitását a béketárgyalásnál alapvetésnek kell tekinteni, mire a riporter visszakérdezett, hogy mindez azt jelenti-e, hogy a magyar álláspont szerint Oroszországnak ki kell vonulnia Kelet-Ukrajnából és a Krím-félszigetről. A tárcavezető ezt szó szerint nem ismételte meg, helyette általánosságban véve jelentette ki, hogy a világ minden országának területi integritását és szuverenitását tiszteletben kell tartani.

Mi soha nem ismertük el Ukrajna egyetlen területének megszállását sem

– mondta Szijjártó.

A külügyminiszter a héten New Yorkban járt, az ENSZ éves közgyűlésén, ahol több ázsiai, latin-amerikai és afrikai kollégájával is találkozott. Elmondása szerint ők elismerően beszéltek az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspontról:

Kapcsolódó
Szijjártó Péter: Az egész világon nagyra becsülik a békepárti magyar álláspontot
A miniszter szerint az Európán kívüli országok nem akarnak megfelelni a nemzetközi liberális mainstreamnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik