Élő Nagyvilág

Zelenszkij Washingtonban: Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút

Win McNamee / Getty Images
Win McNamee / Getty Images

Az orosz-ukrán háború szerdai eseményiről itt számoltunk be!

Biden újabb fegyvercsomagot jelent be Ukrajna számára

Joe Biden amerikai elnök hamarosan újabb támogatócsomagot jelent be Ukrajna számára, amelyben légvédelmi fegyverrendszerek is lesznek. Ezek segíthetik a télen Ukrajna harcát Oroszország ellen, közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója. Sullivan bejelentése egybeesett Volodimir Zelenszkij látogatásával az Egyesült Államokban.

Bulgária kiutasította az orosz ortodox egyház szófiai vezetőjét

A bolgárok kiutasították a szófiai orosz ortodox egyház fejét és két belarusz papot, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszország geopolitikai érdekeit képviselték, közölte az AFP. A Nemzetbiztonsági Ügynökség nem közölte a papok teljes nevét, csak a kezdőbetűiket és az állampolgárságukat, öt évre tiltotta őket ki az országból. Az orosz nagykövetség viszont leírta, hogy Vassziján archimandritáról van szó. Egyben udvariatlannak is nevezték a lépést.

Zelenszkij: ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút

Az Egyesült Államokba utazott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, hogy az Ukajnának nyújtandó esetleges újabb amerikai fegyver- és segélyszállítmányokról tárgyaljon.

Konkrét részletek egyelőre nem szivárogtak ki az egyeztetésről, de Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy nagyszerű párbeszéd zajlott le közte és az amerikai szenátorok között. A CNN szerint az viszont egészen biztosan elhangzott az ukrán elnök szájából a tárgyaláson, hogy „ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút”.

Az amerikai szenátorok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy megítélhető-e Ukrajnának egy újabb, 24 milliárd dolláros támogatási csomag. Mindenesetre a képviselőház elnöke, Kevin McCarthy (aki maga is eredményesnek minősítette az egyeztetéseket) elutasította az ukrán elnök azon kérését, hogy közös ülést tartsanak a Kongresszus előtt, ahol mindketten felszólalhatnak. McCarthy ezt azzal indokolta, hogy nincs erre idő, Zelenszkij pedig alig kilenc hónapja egyszer már felszólalhatott ugyanitt.

Zelenszkij később a tervek szerint Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik.

Oroszország ideiglenesen exporttilalmat vezet be a benzinre és a dízelre

Oroszország ideiglenesen korlátozza a benzin és a dízel exportját, hogy elkerülje a hiányt a belföldi piacokon, írja az AFP. Az orosz benzinárak rekordmagasságokba emelkedtek a héten, ami részben a rubel gyengesége, részben a nemzetközi olajárak, részben a finomítókon végzet munkák miatt van. Oroszország ennek ellenére a héten jelentette be, hogy Szaúd-Arábiával együtt korlátozzák a globális olajexportot, hogy az árak magasan maradjanak. A mostani korlátozásoktól azt várják, hogy legyen elég üzemanyag otthon, valamint menjenek lejjebb az árak.

Ukrajna ismét a Krímet támadta

Ukrajna közölte, hogy eltalálták az orosz haderő repülőterét a Krím félszigeten, írja az AFP. Az ukrán hadsereg közleménye szerint a reptér mellett a Szakihoz közeli orosz csapatokat is célozták. Az ukrán szolgálatok szerint egy tucatnyi repülő volt a reptéren a támadás idején, valamint egy Pancir légvédelmi rendszer is.

Megegyezhetnek a szlovákokkal az ukránok a gabona-vitában

A szlovák és az ukrán agrárminiszter megegyeztek abban, hogy felállítanak engedélyeztetési eljárást a gabonakereskedelem terén, amely lehetővé teszi, hogy eltöröljék az ukrán gabona importjának a tilalmát – adta hírül a Reuters a szlovák agrártárcára hivatkozva. Ukrajna cserébe visszavonja a Szlovákia ellen emelt panaszát a WTO-nál.

Az ukrán gabona importját jelenleg Lengyelország és Magyarország tiltotta meg Szlovákia mellett, ha a szlovákok visszalépnek a tiltástól, akkor magára maradhat a két ország, miután az EU feloldotta a múlt héten az importtilalmat.

Morawiecki: Varsó nem szállít többé fegyvereket Kijevnek

Összeveszett Lengyelország és Ukrajna a gabonaexport tiltásán. – Nem fogunk többé fegyvert szállítani Ukrajnának, mivel most mi Lengyelországot fegyverezzük fel – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a CNN szerint, noha eddig Lengyelország volt Ukrajna egyik legnagyobb támogatója. Morawiecki ráadásul kilátásba helyezte, hogy más ukrán termékek importját is betilthatják.

A lengyelek azon rághattak be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ előtt bírálta a lengyeleket, amiért az EU-val szembemenve betiltották (Szlovákiával és Magyarországgal együtt) az ukrán gabona behozatalát, és azt is meglebegtette, hogy ők is betilthatnak lengyel agrártermékeket.

12 ezren jöttek át tegnap Ukrajnából

Magyarország területére a szerdai napon az ukrán-magyar határszakaszon 6707 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5271 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, vagyis összesen 11.978-en érkeztek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ismét ukrán városokat rakétáznak az oroszok

Több ukrán nagyvárost is bombáztak csütörtök hajnalban az oroszok. Herszonban legalább kettő áldozata volt a bombázásnak, Kijevből hét sérültről számoltak be, Harkivból pedig kettőről. Lvivben pedig az ipari területre csapódott egy rakéta.

Az ukrán fővárosban a maival együtt már több mint ezer órát kellett pincékben, metróalagútban, légvédelmi helyiségekben tölteni a lakosságnak az orosz támadások miatt elrendelt légiriadók miatt a tavaly februárban megindult orosz invázió óta.

Olvasói sztorik