Nagyvilág

Az azeri államfő felhívta Putyint, hogy bocsánatot kérjen az orosz békefenntartók megölése miatt

Egy békemegállapodási tervezetet adott át nemrég Azerbajdzsán Örményországnak azok után, hogy előbbi ország megtámadta, majd gyakorlatilag le is győzte ellenfelét. Baku most Jereván válaszát várja –  mondta el csütörtökön Ilham Alijev azeri elnök egyik képviselője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint, amit az MTI szemlézett.

Az Azertag azeri állami hírügynökség jelentése szerint is véget értek az azerbajdzsáni Yevlaxban tartott egyeztetések Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között, de a tárgyalások eredményeiről nem közöltek részleteket. A RIA Novosztyi örmény forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felek nem jutottak végső megállapodásra a találkozón, de egy azeri képviselőt idézve a RIA azt is hozzátette, nehéz azt elvárni, hogy egyetlen tanácskozáson megoldják az Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmények közötti összes problémát.

Szamvel Sahramanján, az el nem ismert szakadár Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója, David Babaján a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy Hegyi-Karabah örmény vezetése megállapodott a tűzszünetről Azerbajdzsánnal, de a kulcsfontosságú részleteket, például a fegyverek átadására vonatkozóan még ki kell dolgozni.

Babaján azt is hozzátette, Hegyi-Karabah úgy érzi, Oroszország, a Nyugat és Örményország is magára hagyta.

„Olyan érzés, mint Konstantinápolyban 1453-ban. Ostrom alatt vagyunk, és bekerítettek minket” – mondta.

Közben Alijev azeri államfő telefonon kereste fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy bocsánatot kérjen és „mély részvétét fejezze ki” a hegyi-karabahi orosz békefenntartók szerdán bekövetkezett halála miatt. Aliyev az orosz katonák halálának legalaposabb kivizsgálását és a felelősök megbüntetést ígérte. Az incidens ügyében a két ország főügyészsége együttműködik egymással.

„Azerbajdzsán elnöke is kifejezte készségét, hogy anyagi segítséget nyújtson az áldozatok családjainak” – írta az orosz államfő sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás értelmében Putyin és Aliyev egyaránt hangsúlyozta az orosz békefenntartók segítségével elért, a hegyi-karabahi katonai műveletek beszüntetéséről szóló megállapodások megvalósításának fontosságát. A felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a Baku és Sztyepanakert képviselői közötti tárgyalásoknak, amelyek a békefenntartók közvetítésével kezdődtek meg. Az orosz és az azeri elnök megállapodott, hogy aktiválni fogják az Örményország részvételével zajló háromoldalú tárgyalási folyamatot, egyebek között a közlekedési kapcsolatok újraindítása, az azeri-örmény határ kijelölése, valamint a Baku és Jereván közötti békeszerződés előkészítése érdekében.

Aliyev megerősítette, hogy Baku kész együttműködni az orosz békefenntartókkal a hegyi-karabahi konfliktus enyhítésének érdekében. A két államfő hangsúlyt fektetett a helyzet további stabilizálására és a térségben keletkezett humanitárius problémák leküzdésére. Putyin hangsúlyozta, hogy fontos szavatolni a karabahi örmény lakosság jogait és biztonságát. Putyin és Aliyev legutóbb március közepén beszélt egymással telefonon, személyesen pedig május végén, Moszkvában, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülését követően találkoztak.

Kapcsolódó
Miért tört ki kedden újabb háború Európában?
Oroszország gyengesége és az azeri elnök magabiztossága vezethetett odáig, hogy Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik