Nagyvilág

Tűzszüneti megállapodás született Hegyi-Karabahban

AFP
AFP

Tűzszüneti megállapodás született egy nappal azután, hogy Azerbajdzsán újabb katonai offenzívát indított a helyi örmény kormány ellen Hegyi-Karabahban – írja a Guardian. A tűzszünet helyi idő szerint délután 1 órakor lép hatályba, és a része az is, hogy a helyi örmény kormány feloszlatja a hadsereget. Az egyik legfontosabb követelés, amelyet a karabahi erők elfogadtak, a teljes lefegyverzésre vonatkozó javaslat. A Guardian szerint ez jelentős örmény kapituláció Azerbajdzsán előtt.

Kedden az Európa Tanács azonnali tűzszünetre szólította fel Azerbajdzsánt. Mindkét fél közölte, hogy a megállapodás létrejöttét a térségben állomásozó helyi orosz békefenntartó erők közvetítették.

Ahogy arról alábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk, kedden újabb háború tört ki Európában. Azerbajdzsán rakétákkal kezdte el lőni Hegyi-Karabah térségét, az örmények szerint megölve két civilt – köztük egy gyereket – és megsebesítve legalább 29-et.

Rácz András Oroszország-szakértő azt írja a Facebook-oldalán: Hegyi-Karabah megadta magát, elismerve, hogy az azeri erők súlyos harcok után több helyen áttörték a védvonalakat, és a védők helyzete tarthatatlanná vált. Rácz nem számít arra, hogy Baku nagylelkű lenne, és érdemi autonómiát ajánlana az örményeknek. „Jelenleg úgy tűnik, hogy ez volt a karabahi konfliktus történetének legrövidebb, és gyaníthatóan utolsó háborúja” – írta.

Kapcsolódó
Miért tört ki kedden újabb háború Európában?
Oroszország gyengesége és az azeri elnök magabiztossága vezethetett odáig, hogy Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik