Nagyvilág

Egy líbiai mérnök már tavaly figyelmeztetett, hogy katasztrófális árvíz fenyegeti Dernát

Karim SAHIB / AFP
Karim SAHIB / AFP

Két kelet-líbiai gát aggályos állapotára hívta fel a figyelmet az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) vasárnap éjjel. Az aggodalomra okot adó gátak a Darna és Bengázi között található, részben megsemmisült Dzsaza-gát és a Bengázi melletti Kattára-gát. Ezek működéséről azonban ellentmondásos jelentések születtek – írja az MTI.

A líbiai hatóságok szerint mindkét építmény jó állapotban van és működőképes, a Dzsaza-gátnál szivattyúk beszerelésével sikerült csökkenteni a víznyomást. A szakértők azonban már korábban figyelmeztették a líbiai hatóságokat arra, hogy egy esetleges árvíz esetén megsérülhet a kikötőváros kilencvenezer lakosát északról védő két gát.

Egy nagyobb árvíz katasztrofális következményekkel fog járni a völgyben és a városban élők számára

írta figyelmeztetésül Abdel-Vanísz Asúr építőmérnök egy tavaly novemberben megjelent tanulmányában, amely a Szabha Egyetem tudományos folyóiratában jelent meg.

A figyelmeztetés szeptember 11-én, a hajnali órákban beigazolódott: Derna lakói hangos robbanásokra ébredtek, majd víz öntötte el a kikötővárost. A robbanás a két gát átszakadásának hangja volt, amelyet követően két emeletnyi magasságú víztömeg zúdult a városra – írta az AP szemtanúi jelentésekre hivatkozva.

A víztömeg másodpercek leforgása alatt emberek ezreivel végzett, lakóházakat döntött ki, utcákat és hidakat mosott el.

A múlt hétvégén lecsapó heves vihar okozta áradások során több ezer ember meghalt és ezreket tűntek el Dernában. A hatóságok egyelőre nem tudtak pontos adatokkal szolgálni az áldozatok számát illetően. Szeptember 15-én a helyi hatóságok azt közölték, hogy legkevesebb 11 ezer ember halt meg és több mint tízezer ember sorsáról nem tudni semmit.

Az ENSZ Migrációs Szervezete (IOM) becslései szerint negyvenezerre tehető azoknak az északkelet-líbiai lakosoknak a száma, akik az áradások következtében elveszítették otthonaikat, de ez a szám feltehetően még magasabb lehet.

Mivel egyes, katasztrófa sújtotta területeken nincsen lehetőség a halálos áldozatok és a túlélők megszámolására, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) százezer ember számára készített elő három hónapra elegendő élelmiszer-segélyt az árvíz sújtotta területeken.

Kapcsolódó
11 ezer fölé emelkedett a líbiai áradás halottjainak száma
És ez még mindig nem a végleges szám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik