A következő élő közvetítés része Kómába eshetett Kadirov, a rettegett csecsen hadúr

Pegasus kémszoftvert fedeztek fel vezető orosz emigráns újságírók telefonján

Szerdán látott mapvilágot két kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet közös jelentése alapján, hogy Pegasus kémprogrammal fertőzték meg a Meduza című független orosz emigráns hírportál társalapító vezérigazgatójának mobiltelefonját. Másnap újabb orosz hírcsatornák vezető munkatársai és újságírók kaptak olyan értesítést az Apple-től, hogy iPhone-jukat „államilag támogatott támadók” hekkelhették meg – számolt be a New York Times.

Galina Timcsenko, a Meduza vezére még júniusban kapott ilyen értesítést. A szóban forgó vizsgálatot épp ennek hatására indították el a kiberbiztonsági szervezetek.  A Meduza maga kereste meg az Access Now nevű kiberbiztonsági szervezetet, amely a Torontói Egyetem adatvédelmi kutatócsoportjával együttműködve megállapította:

Timcsenko telefonja németországi tartózkodása ideje alatt fertőződött meg a Pegasusszal.

Ez mindössze két héttel azután történt, hogy az általa vezetett lapot Oroszországban nemkívánatos szervezetnek minősítették. Ez volt egyúttal az első olyan dokumentált eset, amikor a –  Magyarországon újságírók ellen pár éve szintén igazoltan bevetett – izraeli kémszoftvert orosz újságíró ellen használták fel.

Csütörtökön Jevgenyij Erlih, a Current Time című független orosz médium hírműsorának korábbi főszerkesztője posztolt arról a Facebookon, hogy értesítést kapott erről az Apple-től. Erlih a posztjában figyelmeztette olvasóit, hogy a vele folytatott korábbi kommunikációjukat is érinthette az incidens. A vezető beosztású újságíró lett SIM-kártyát használt éppen úgy, ahogy Timcsenkó is. Mint írta: a telefonja olykor túlmelegszik, illetve magától kezd posztolni különböző üzenetküldő csoportokban.

A Novaja Gazeta Europe című független orosz hírportál csütörtökön szintén arról számolt be, hogy vezérigazgatója, Maria Epifanova és egyik baltikumi tudósítója, Jevgenyij Pavlov ugyancsak hasonló értesítést kapott az Apple-től.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik