Élő Nagyvilág

Kómába eshetett Kadirov, a rettegett csecsen hadúr

Tatiana Barybina / Press service of the governor of the Stavropol Krai region / SPUTNIK / AFP
Tatiana Barybina / Press service of the governor of the Stavropol Krai region / SPUTNIK / AFP

Az orosz-ukrán háború legfontosabb csütörtöki eseményeiről szóló tudósításunk itt olvasható vissza.

Kómában lehet a csecsen vezér, kritikus az állapota

Különböző források szerint Ramzan Kadirov csecsen hadúrnak annyira megromlott az egészsége, hogy kritikus állapotba került, egyes hírforrások szerint kómában van. Az ukrán hírszerzés vezetője, Andrej Juszov szerint nem sérülésről, balesetről van szó. „Régóta beteg, ez rosszabbodott” – jelentette ki.

A rettegett csecsen vezérnek az arca az elmúlt egy-két évben látványosan felpüffedt, de ő mindig tagadta, hogy egészségügyi problémái lennének.

Algériában tűnt fel Armageddon tábornok

Algériában, egy hivatalos küldöttség tagjaként bukkant fel Szergej Vlagyimirovics Szurovikin tábornok, az orosz inváziós erők korábbi ukrajnai parancsnoka, aki a júniusi Wagner puccs után lett kegyvesztett és tűnt el teljesen a nyilvánosság elől. Az Armageddon tábornokként elhíresült katonai vezetőt őrizetbe vették, házi őrizetben is volt, most az orosz védelmi minisztérium delegációjával utazott az észak-afrikai országba az orosz média jelentések szerint.

Algériában tűnt fel Armageddon tábornok

Algériában, egy hivatalos küldöttség tagjaként bukkant fel Szergej Vlagyimirovics Szurovikin tábornok, az orosz inváziós erők korább ukrajnai parancsnoka, aki a júniusi Wagner puccs után lett kegyvesztett és tűnt el teljesen nyilvánosság elől. Az Armageddon tábornokként elhíresült katonai vezetőt őrizetbe vették, házi őrizetben is volt, most az orosz védelmi minisztérium delegációjával utazott az észak-afrikai országba az orosz média jelentések szerint.

Holnap éjféltől nem lehet behajtani orosz rendszámú autóval Finnországba

Szombat éjféltől nem lehet orosz rendszámú autóval Finnországba utazni – jelentették be a finn hatóságok, noha korábban úgy tűnt, hogy a finnek nem tesznek eleget az Európai Bizottság erről szóló ajánlásának.

Az orosz autók a balti államból már ki vannak tiltva, és az Oroszországgal rövid szakaszon határos Norvégia is fontolgatja, hogy ne engedjen be többet orosz rendszámú autókat.

Két települést is visszafoglaltak az ukránok Bahmutnál

Teljesen az ukrán haderő ellenőrzése alatt áll a Bahmut déli szomszédságában fekvő Kliscsivka település, amelyért hosszú heteken keresztül tartó véres küzdelmet folytattak – jelentették be a helyszínen harcoló ukrán alakulatok. Ezzel lényegében egy napon belül két települést is felszabadítottak az ukránok az orosz uralom alól, mivel délelőtt Kliscsivkától délre elhelyezkedő Andrijvka visszafoglalását jelentette be az ukrán vezérkar.

A számítások szerint az ukránok Bahmuttól délre összesen 58 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól.

Putyin: 300 ezren csatlakoztak önként az orosz hadseregbe

Háromszázezer ember szerződött le önként az orosz hadseregbe – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban, a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával folytatott megbeszélésén az MTI tudósítása szerint. Putyin azt hangoztatta, hogy amíg Ukrajna a fegyveres konfliktusban külföldi zsoldosokra és kiképzőkre támaszkodik, akik közül, mint mondta, nemrég ismét elfogtak néhányat, addig az orosz félnek nincs szüksége erre.

„Mi nem szorulunk rá arra, hogy kívülről hívjunk embereket a harci cselekményekhez. Mi több, szeretném ezt még egyszer hangsúlyozni, hogy 300 ezer ember szerződött le (az orosz hadsereghez), és jött önkéntesként. Ráadásul az alakuló egységeket korszerű fegyvertípusokkal és haditechnikával szerelik fel. Néhányukat már 85-90 százalékban ilyenekkel töltötték fel” – mondta.

Mikhail Metzel / POOL / AFP Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Szocsiban 2023. szeptember 15-én.

Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben még 270 ezer idén leszerződött önkéntesről beszélt, és azt mondta, hogy a 300 ezres adatról péntek reggel tettek neki jelentést. Ostobaságnak nevezte azokat az állításokat, hogy az orosz haderő észak-koreai önkénteseket fogad, és leszögezte, hogy Moszkva a nemzetközi jog keretei között fog együttműködni Phenjannal.

Arra viszont nem reagált, hogy az ukrán hírszerzés szerint Moszkva újabb mozgósítással készül a következő hónapokban.

Pegasus kémszoftvert fedeztek fel vezető orosz emigráns újságírók telefonján

Szerdán látott mapvilágot két kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet közös jelentése alapján, hogy Pegasus kémprogrammal fertőzték meg a Meduza című független orosz emigráns hírportál társalapító vezérigazgatójának mobiltelefonját. Másnap újabb orosz hírcsatornák vezető munkatársai és újságírók kaptak olyan értesítést az Apple-től, hogy iPhone-jukat „államilag támogatott támadók” hekkelhették meg – számolt be a New York Times.

Galina Timcsenko, a Meduza vezére még júniusban kapott ilyen értesítést. A szóban forgó vizsgálatot épp ennek hatására indították el a kiberbiztonsági szervezetek.  A Meduza maga kereste meg az Access Now nevű kiberbiztonsági szervezetet, amely a Torontói Egyetem adatvédelmi kutatócsoportjával együttműködve megállapította:

Timcsenko telefonja németországi tartózkodása ideje alatt fertőződött meg a Pegasusszal.

Ez mindössze két héttel azután történt, hogy az általa vezetett lapot Oroszországban nemkívánatos szervezetnek minősítették. Ez volt egyúttal az első olyan dokumentált eset, amikor a –  Magyarországon újságírók ellen pár éve szintén igazoltan bevetett – izraeli kémszoftvert orosz újságíró ellen használták fel.

Csütörtökön Jevgenyij Erlih, a Current Time című független orosz médium hírműsorának korábbi főszerkesztője posztolt arról a Facebookon, hogy értesítést kapott erről az Apple-től. Erlih a posztjában figyelmeztette olvasóit, hogy a vele folytatott korábbi kommunikációjukat is érinthette az incidens. A vezető beosztású újságíró lett SIM-kártyát használt éppen úgy, ahogy Timcsenkó is. Mint írta: a telefonja olykor túlmelegszik, illetve magától kezd posztolni különböző üzenetküldő csoportokban.

A Novaja Gazeta Europe című független orosz hírportál csütörtökön szintén arról számolt be, hogy vezérigazgatója, Maria Epifanova és egyik baltikumi tudósítója, Jevgenyij Pavlov ugyancsak hasonló értesítést kapott az Apple-től.

Uniós pénzt kér a Belügyminisztérium az ukrajnai gyerekek integrációjára

A Belügyminisztérium pályázatot nyújtott be 3,601 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásra az Ukrajnából elmenekített gyerekek integrációjának elősegítésére – közölte pénteken a tárca.

Az EFOP-7.3.1-23-2023-00001 azonosítószámú projekt keretében nyújtott támogatás azok után a gyermekek után igényelhető, akik a magyarországi köznevelési szolgáltatás igénybevételét 2022. február 24-ét követően kezdték meg, ukrán állampolgársággal (vagy kettős állampolgársággal) rendelkeznek, és magyarországi állami/önkormányzati/nemzetiségi önkormányzati fenntartású köznevelési intézménybe iratkoztak be.

A projekt eredményeképpen több mint 5600 fő, 18 éves kor alatti gyermek/tanuló nevelésének, oktatásának támogatása valósul meg – írták.

Feleannyi új hajót kap az orosz haditengerészet, mint amennyit Putyin ígért

Idén két új hajót kapott az orosz haditengerészet, az év végéig pedig további tizenkettőt kap – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amelyről a RIA orosz állami hírügynökség számolt be.

A Reuters ugyanakkor megjegyezte, hogy júliusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz haditengerészet idén 30 új hajót fog kapni. Sojgu nem indokolta meg, hogy miért csökkent a felére a szállítmány.

(Guardian)

Ukrajna visszafoglalta a Bahmut melletti Andrijivkát

Az ukrán csapatok visszafoglalták a Bahmuttól délre fekvő Andrijivka falut a részben megszállt Donyecki régióban és lelőttek tizenhét darab, az oroszok által Ukrajnára kilőtt drónt – közölte pénteken az ukrán fegyveres erők vezérkara a Facebookon.

A tájékoztatás szerint az orosz csapatok továbbra is hiába próbálkoznak azzal Bahmut környékén, hogy áttörjék az ukrán védelmet, ezzel szemben az ukránok a támadó akciók során részleges sikert értek el, visszafoglalták Andrijivkát, és jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek.

Hozzátették azt is, hogy az oroszok az elmúlt 24 órában huszonkét kamikaze drónt lőttek ki Ukrajnára, ebből 17-et sikerült lelőni.

Putyin után a japán miniszterelnök is találkozna Kim Dzsong Unnal

Fumio Kishida japán miniszterelnök „előfeltételek nélkül” találkozna Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – közölte pénteken a japán kormány. A kormányfő már korábban is kijelentette, hogy kész tárgyalni a diktátorral. A meghívást azután ismételték meg, hogy Kim Dzsong Un a héten Oroszországba utazott, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel találkozzék.

Yoko Kamikawa japán külügyminiszter csütörtökön a sajtónak azt mondta, hogy kormánya aggodalommal figyeli az Oroszország és Észak-Korea közötti tárgyalásokat, különös tekintettel a fegyverszállításokkal kapcsolatos hírekre, ezek ugyanis sérthetik az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt tilalmat.

AP/ The Guardian

Letiltanák a WhatsAppot az orosz hatóságok

Az orosz Állami Duma és a Föderációs Tanács tagjai javasolják a WhatsApp blokkolását, ha az orosz nyelvű csatornákat indít majd – állítja egy amerikai agytröszt, amely szerint ez része lehet a Kreml szélesebb körű terveinek, amelyek az orosz információs tér feletti központi ellenőrzés megteremtésére irányulnak.

A Guardian bejegyzése emlékeztet, hogy szerdán a Meta bejelentette, hogy több mint 150 országban indít el egy, a Telegramhoz hasonlóan működő WhatsApp-csatorna funkciót.

Az Institute for the Study of War (Háborús Tanulmányok Intézete) ezzel kapcsolatban írta azt helyi források alapján, hogy az orosz hatóságok fontolóra vennék a WhatsApp blokkolását, amennyiben azon „tiltott információk” terjednének.

Brit hírszerzés: Súlyos csapás érte az oroszok flottáját a Fekete-tengeren

2023. szeptember 13-án a kora reggeli órákban több rakéta csapódott be az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli haditengerészeti bázisán lévő Szevmorzavod hajógyárba – idézi fel a brit védelmi minisztérium pénteki jelentése. A támadásban a Minszk partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót találták el, miközben a szárazdokkokban voltak karbantartás miatt.

Annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium igyekezik kisebbíteni a károkat, nyílt forrásból származó bizonyítékok azt mutatják, hogy a Minszk funkcionálisan szinte biztosan megsemmisült, míg a Rosztov valószínűleg katasztrofális károkat szenvedett – állítja a brit hírszerzés.

A Rosztov tengeralattjáró üzemképessé tétele valószínűleg sok évet vesz majd igénybe és több százmillió dollárba kerül majd. Reális esély van arra, hogy a roncsok eltávolításának bonyolultsága miatt a szárazdokkok hosszú hónapokig nem lesznek használhatók, ez pedig jelentős kihívást jelenthet a flotta karbantartásában – tette hozzá a jelentés. A Rosztov elvesztésével a Fekete-tengeri Flotta négy cirkálórakéta-képes tengeralattjárójából egyet elveszített, miközben ezek a tengeralattjárók fontos szerepet játszottak Ukrajna megtámadásába.

Az amerikai kormány újabb szankciókkal sújtott oroszországi szereplőket

Az amerikai kormány újabb szankciókat hozott helyi idő szerint csütörtökön orosz állampolgárok és üzleti érdekeltségek ellen jórészt az ukrajnai háborúval összefüggésben, és részben a Wagner-csoport afrikai tevékenysége miatt.

A külügyminisztérium közleménye szerint a tárca Oroszország Ukrajna ellen folytatott megalapozatlan katonai akciója miatt összesen 150 személlyel és szervezettel szemben döntött újabb büntetőintézkedésekről a pénzügyminisztériummal összhangban. 

A szankciók pontosabb indoka a már életben lévő intézkedések megsértése és megkerülése, ami hozzájárul Oroszország képességének fenntartásához a háború folytatásához – áll a közleményben. Az elrendelt intézkedések 70 személy és szervezet esetében az orosz energiaszektor termelési és exportképességeit, az orosz fémipart, valamint a bányászati szektort érintik.

A külügyminisztérium szankcióinak célpontjai között szerepel az orosz hírszerzés egy tisztje, valamint egy grúz-orosz állampolgárságú üzletember, aki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal együttműködve hamis társadalmi és politikai befolyást fejtett ki Georgiában orosz érdekeket követve. Szintén szankcionáltak az orosz fegyvergyártásban és -javításban működő szervezeteket, és egy olyan személyt, aki segítséget nyújtott lőszerszállítások létrejöttében Észak-Koreából Oroszországba.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a külügyi tárca szankcióihoz illeszkedve, mintegy 100 esetben döntött gazdasági lépésekről, ezek között vagyonok befagyasztásáról. Az intézkedések célpontjai között szerepel a Wagner orosz katonai magánvállalat egy tisztviselője, mert elősegítette a cég tevékenységét a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az amerikai álláspont szerint a Wagner-csoport részt vett a július 30-i, alkotmányról szóló népszavazás lebonyolításában, ami aláássa a demokráciát az afrikai országban.

Szintén csütörtökön Anthony Blinken külügyminiszter Ukrajna gazdasági helyreállításáért felelős különleges megbízottat nevezett ki. Penny Pritzker feladatai közé tartozik majd az egyeztetés az ukrán kormányzat, az Európai Unió és a G7-csoport képviselőivel, valamint nemzetközi pénzügyi intézményekkel és egyéb partnerekkel, köztük az amerikai vállalati szektorral Ukrajnai gazdasági megsegítésének módjairól.

(MTI)

Kim Dzsong Un fegyvergyárat látogatott Oroszországban

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor pénteken folytatta oroszországi útját. Ennek során az ország távol-keleti részén található Amúr-menti Komszomolszk városába érkezett, ahol fegyvergyárat látogatott. Ebben a gyárban építik például Oroszország legfejlettebb vadászrepülőgépeit, az Szu-35-öt és Szu-57-et.

Az észak-koreai vezető fegyvergyári látogatásáról a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közölt videót. Ebben az látható, hogy a diktátor páncélvonata megérkezik az Amúr-menti Komszomolsz vasútállomására, majd az elnöki konvoj nem sokkal később elhagyja az állomást.

A fegyvergyári látogatás a The Guardian szerint erősíti a gyanút, hogy Oroszország lőszereket kaphat Észak-Koreától az Ukrajna elleni invázió folytatásához, az orosz fél pedig cserébe fejlett fegyverekkel, illetve technológiával láthatja el a távol-keleti diktatúrát. Az Egyesült Államok és nyugati szereplők korábban figyelmeztették Moszkvát és Phenjant, hogy ne kössenek tiltott fegyverszállítási üzleteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közlése szerint Kim Dzsong Un az oroszországi látogatása keretében ezután Vlagyivosztokba utazik, hogy megtekintse a csendes-óceáni flottát, egy egyetemet és további létesítményeket.

Zelenszkij a jövő héten Amerikába megy

A Fehér Házban és az amerikai képviselőházban is vendégül látják a jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – értesült az Associated Press. A látogatásra az ENSZ Közgyűlése idején kerül sor.

A hírügynökség névtelenséget kérő kormányzati forrása elmondta, hogy Zelenszkij jövő csütörtökön találkozik Joe Bidennel a Fehér Házban. A Capitoliumba tervezett látogatást szintén megerősítette a kongresszus két munkatársa. A vizit részleteiről továbbiakat nem árultak el.

A látogatás időpontja azért is jelzésértékű, mert hamarosan a kongresszus elé kerül az amerikai elnök javaslata, amely alapján akár 24 milliárd dollár katonai és humanitárius segélyt kaphatna Ukrajna az orosz invázió elleni harchoz.

Zelenszkij legutóbb 2022 decemberében tett látogatást Washingtonban, akkor beszédet mondott a kongresszus együttes ülésén. Az akkori amerikai látogatás az ukrán elnök első olyan ismert külföldi útja volt, amelyre már a háború kezdete után került sor – emlékeztetett a hírügynökség.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke 2022. december 21-én az Ovális Irodában.
Olvasói sztorik