Élő Nagyvilág

Putyin elfogadta Kim Dzsong Un meghívását

AFP
AFP

Ukrajna szerint törvényellenesen akarjuk korlátozni az ukrán gabona exportját

Törvényellenesnek és destabilizáló hatásúnak minősíti Kijev az Európai Unió bármely olyan döntését, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat szeptember 15. után – közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

Meggyőződésünk, hogy bármely összeurópai, vagy nemzeti döntés, amely tovább korlátozza az ukrán mezőgazdasági exportot, nemcsak hogy nélkülözni fog minden alapot és törvényellenes lesz, de ártani fog Ukrajna, az uniós tagállamok és összességében az EU általános gazdasági érdekeinek, valamint destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is

– olvasható a közleményben. Emellett az ukrán külügyi tárca az európai normák megsértését is felrótta az Európai Unió országainak.

Szeptember 15-én lejár az Európai Bizottság tilalma az ukrán gabonafélék uniós tagállamokba irányuló importjára. Ukrajna arra számít, hogy ezután az európai fél feloldja az ukrán mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó összes korlátozást. Ezzel a lépéssel véget lehet vetni az EU-Ukrajna társulási szerződés rendelkezései, valamint az egységes európai piac elvei és szabályai megsértésének

– húzta alá a tárca.

Korábban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden a Polsat lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Varsó hajlandó egyoldalú tilalmat bevezetni az ukrán gabona behozatalára, ha az EU nem hosszabbítaná meg az uniós tilalom hatályát szeptember 15-én túl. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök viszont azzal fenyegetett, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul ebben az esetben.

(MTI)

Biden külön embert nevezett ki Ukrajna újjáépítésére

Penny Pritzker volt kereskedelmi minisztert nevezte ki Joe Biden amerikai elnök Ukrajna újjáépítéséért felelős küldötté csütörtökön. Biden közölte, hogy Pritzker feladata lesz, hogy állami és magánbefektetéseket toborozzon Ukrajnába, és piacot keressen az ukrán termékeknek.

Szlovákia kiutasított egy diplomatát az orosz nagykövetségről

A szlovák külügyminisztérium közölte, hogy kiutasítottak egy diplomatát, aki az orosz nagykövetségen dolgozott. Indokként azt hozták fel, hogy a diplomata tevékenysége megsértette a Bécsi egyezményt, amelyet alaposan dokumentáltak a szlovák hatóságok. Az orosz diplomatának 48 órája van elhagyni az országot.

Oroszország kiutasított két amerikai diplomatát

Oroszország nemkívánatos személynek minősítette a moszkvai amerikai nagykövetség két alkalmazottját – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárcához bekérették Lynne Tracyt, az Egyesült Államok moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, akinek „kemény tiltakozás keretében” hivatalos jegyzéket adtak át, amely szerint Jeffrey Sillin, az amerikai nagykövetség első titkára és David Bernstein, a nagykövetség második titkára diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett. A két diplomatának hét napon belül el kell hagynia Oroszország területét, persona non grata státusban.

A tájékoztatás szerint az amerikai diplomaták kapcsolatot tartottak fent az orosz nemzetbiztonságnak ártó, fizetett informátori tevékenységgel megvádolt Robert Sonovval, az amerikai konzulátus orosz állampolgárságú volt alkalmazottjával.

A közleményben azt írják, Oroszország elvárja, hogy az Egyesült Államok vonja le a szükséges következtetéseket a két oroszországi diplomata kiutasítása után, és tartózkodjon a konfrontatív lépésektől. A diplomáciai tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének törvénysértő tevékenysége – beleértve a fogadó ország belügyeibe való beavatkozást – elfogadhatatlan, és ezt az orosz fél határozottan meg fogja akadályozni.

Sajtóforrások szerint Robert Sonov több mint 25 éven át a vlagyivosztoki amerikai főkonzulátus alkalmazottja volt, mígnem az orosz kormány 2021-ben felszólította a képviseletet a helyi alkalmazottak elbocsátására. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta meg májusban Sonovot, hogy információt gyűjtött a moszkvai amerikai nagykövetség számára arról, miként befolyásolta az oroszországi részleges mozgósítás a közhangulatot a 2024-es elnökválasztás előtt. Az FSZB közölte, hogy az ügyben meg akarja hallgatni az amerikai nagykövetség munkatársait.

(MTI)

Putyin és Kim Dzsongun puskákat adtak egymásnak ajándékba

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun puskákat adtak egymásnak ajándékba, közölte a Kreml csütörtökön. A két vezető Kelet-Oroszországban találkozott egymással, de a pontos megegyezésről még nem tudni sokat.

Putyin ajándéka egy orosz gyártmányú puska volt Kimnek, Kim pedig észak-koreai gyártmányú puskát adott Putyinnak, közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

De Putyin nem állt meg itt, adott egy kozmonauta-ruhához tartozó kesztyűt is, ami többször is járt az űrben. Kim pedig meghívta őt Észak-Koreába.

Lukasenka Oroszországba utazik

Kim Dzsongun után Alexander Lukasenkát fogadja Oroszországban Vlagyimir Putyin, írja a Reuters.

A fehérorosz elnök pénteken utazik majd az orosz elnökhöz.

Hogy pontosan hol találkoznak, arról egyelőre nincs információ.

Lezárták a Krími hidat

A Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő hídon felfüggesztették a járműforgalmat – jelentette az állami média. A lépést nem indokolták. A 19 kilométeres krími hidat, amelyet Kercsi hídnak is neveznek, a háború alatt többször is támadás érte.

Putyin elfogadta Kim Dzsong Un meghívását

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsong Un meghívását, hogy egy alkalmas időpontban ellátogasson Észak-Koreába – jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsong Un szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban. A KCNA tájékoztatása szerint megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében a „katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával” szemben. Kim Dzsong Un az orosz elnök által az üdvözlésére rendezett fogadás végén észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint az orosz elnök számára „alkalmas időpontban”. Putyin a KCNA közlése szerint „örömmel elfogadta” a meghívást. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban szerdán a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint azt közölte, hogy egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Az orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televízióban elmondta, hogy az észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel.

Olvasói sztorik