Nagyvilág

Magyar mentők közreműködésével felszínre hozták az ezer méteres mélységben rekedt barlangászt

Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Felszínen a hordágy Markkal

– írta csupa nagybetűvel Facebook-oldalán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, amely nem sokkal éjfél előtt adott hírt arról, hogy sikeresen a felszínre hozták a neves barlangkutatót, Mark Dickeyt, aki szeptember 2-a óta a dél-törökországi Morca-barlangban rostokolt.

„58,5 óra megfeszített munkával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérember közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040m mélyről” – írják a posztban, részleteket későbbre ígértek.

Mark Dickey egy nemzetközi expedíció során szeptember 2-án gyomorbélrendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt. Kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyt, amelyben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vettek. A magyar csapat volt az első barlangi mentő erő a helyszínen. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi csapata már a baleset utáni napon megérkezett a helyszínre, és megkezdte az életveszélyes állapotban levő férfi életmentő egészségügyi ellátását. E csoport 1040 méter mélyen, egy bivakban olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellet vértranszfúziót is végre tudtak hajtani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik