Nagyvilág

Felszínre hozzák azt a barlangászt, akinek a mentését magyarok kezdték meg Törökországban

Még a pénteki nap folyamán megkezdődik Mark Dickey neves amerikai barlangkutató felszínre hozatala a dél-törökországi Morca-barlangból – jelentette pénteken az Ihlas török hírügynökség a török katasztrófavédelem (AFAD) kutatás-mentési igazgatójára, Recep Salcira hivatkozva.

A férfi egy nemzetközi expedíció során szeptember 2-án gyomorbélrendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt. Kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyik, amelyben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vesznek.

A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. A csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát.

Recep Salci arról számolt be, hogy a Dickey mellé lejutó orvosok sikeresen kezelték a 40 éves férfit, aki már saját lábra állt, és alkalmassá vált arra, hogy kihozzák a barlangból.

Az illetékes rámutatott: egy egészséges ember számára 16 órát vesz igénybe, amíg Dickey helyzetéből a felszínre jut. A mentőegységek célja az, hogy kedden vagy szerdán a felszínre érjen az amerikai barlangkutató – mondta el Salci, hozzátéve, hogy az előkészületek részeként pénteken végeztek a szűk járatok kiszélesítésével.

Dickey-t a nemzetközi expedíción három amerikai, négy török, négy román és egy magyar társa kísérte. A Morca-barlang (ejtsd: mordzsa) a dél-törökországi Mersin tartomány Anamur körzetében található a Torosz-hegységben.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik