Nagyvilág

Elindult a felszínre a magyar mentők által is segített barlangász hordágya Törökországban

Berentés Ágnes / Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Berentés Ágnes / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Helyi idő szerint szombat délután fél háromkor hordágyban elindult az az amerikai barlangkutató a felszín felé, aki az immár egy hete történt rosszulléte óta a törökországi Morca-barlangban várta, hogy a mentőerők a felszínre segítsék – közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a helyszínen dolgozó csapatának vezetője, Nyerges Miklós tájékoztatása alapján.

Emlékeztettek, hogy a magyar csapat volt az első barlangi mentő erő a helyszínen. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi csapata múlt vasárnap érkezett a helyszínre, és kezdték meg a gyomorbélrendszeri vérzésben szenvedő, életveszélyes állapotban levő, 40 éves Mark Dickey életmentő egészségügyi ellátását. E csoport 1040 méter mélyen, egy bivakban olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellet vértranszfúziót is végre tudtak hajtani. 

A neves barlangászt szállító hordágy most innen indult el és a 720 méter mélységben kialakított következő bivakig bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja az aktuális tervek szerint. A sérültet az első szakaszon az olasz csapat orvosa és asszisztense kísérik.

A barlang felsőbb szakaszain néhány helyen még mindig zajlik a kötélpályák húzórendszereinek kiépítése. A soknemzetiségű mentőcsapat kisebb csoportjai a feladataikhoz igazítva, időzítve szállnak le a barlangba a következő órákban, cél az, hogy mindenki akkor érjen a helyére, amikorra az előző csapat a hordággyal odaér.

Sándor Zsolt / Magyar Barlangi Mentőszolgálat A Magyar Barlangi Mentőszolgálat csapata a törökországi Morca-barlangnál.

Előre láthatólag 4-500 méter mélység között veszi át a sérültet a magyar csapat, majd a horvátokkal együtt egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat. E szakasz rengeteg kisebb, és 3 nagyobb aknát tartalmaz. A legnagyobb akna mélysége 60 méter – olvasható a közleményben.

A magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll, így a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú barlangi mentő csapat a többnemzetiségű akcióban. Az eredeti kutató expedíció több tagja, köztük egy magyar barlangkutató és 4 kolozsvári magyar barlangkutató még a helyszínen vannak, ők támogatják a mentési munkálatokat.

A mentésben részt vevők szerint a barlang kiépítése ígéretes, folyamatos haladást terveznek a felszínig, amit legfeljebb a sérült állapota, igényei miatt terveznek megszakítani. Cél, hogy minél előbb a felszínre juttassák a sérültet, ahol klinikai körülmények között folytathatják az ellátását – tette hozzá a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik