Nagyvilág europoli

Georgiának még kilenc feltételt kell teljesítenie az uniós tagjelölti státuszhoz

Georgian Prime Ministry / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Georgian Prime Ministry / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Georgiának (régebbi nevén Grúziának) még kilencet teljesítenie kell a tucatnyi feltétel közül az európai uniós tagjelölti státusz megszerzéséhez – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Tbilisziben.

Az Európai Bizottság tizenkét prioritást támasztott. Ezek közül önök hármat teljesítettek, kilenc marad

hangsúlyozta az uniós főképviselő. Kiemelte, hogy Tbiliszinek különösen a jogállamiság, az emberi jogok és a sajtószabadság terén kell reformokat megvalósítania.

Mind a kilenc feltétel fontos, és ezek olyan reformok, amelyekre az országnak szüksége van. El kell végezni a munkát, de még van idő

mutatott rá Borrell az MTI tudósítása szerint.

Közölte, hogy Brüsszel ősszel teszi közzé az uniós bővítésről szóló éves jelentését, amelyben értékeli az egyes országokban végrehajtott reformok menetét. Hozzátette, hogy ajánlásokat is megfogalmaznak a csatlakozni kívánó államok számára, hogy segítsék őket útjukon az Európai Unióba.

Beszélt arról is, hogy az év végéig az uniós tagállamok döntést hozhatnak a tagjelölti státuszról.

Úgy vélem, Georgia sikert érhet el. Úgy gondolom, önök minden feltételt teljesíteni tudnak

tette hozzá.

Az EU 2022 júniusában Georgiának nem, de Ukrajnának és Moldovának megadta a tagjelölti státuszt. Az Európai Unió egyebek mellett az igazságszolgáltatás, a választási rendszer, a sajtószabadság és az oligarchák elleni harc terén kért reformokat Georgiától. Tbiliszi már végrehajtotta a választójogi reformot, létrehozta a korrupcióellenes hivatalt, az új választási rendszer alapján ombudsmant nevezett ki, megváltoztatta a hátrányos megkülönböztetést tiltó és a szervezett bűnözés elleni törvényeket, s kinevezett a legfőbb igazságszolgáltatási tanács öt tagja közül hármat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik