Nagyvilág

Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország nem fogad el több demokráciával kapcsolatos kritikát az USA-tól

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

A kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután –szerinte – ott ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az észak-macedón kollégájával közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva a friss amerikai belpolitikai fejlemények kapcsán arra kérte az Egyesült Államok adminisztrációjának minden tagját, hogy a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kioktató nyilatkozataikat tegyék a fiókba.

Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal

– fogalmazott.

„Mert ha azt meg lehet tenni, hogy a választás egyik legnagyobb esélyesét diszkvalifikálják, akkor innentől kezdve mi semmilyen kritikát nem fogadunk el ebből az országból a politikai rendszerünk működésére vonatkozóan” – tette hozzá.

Szijjártó Péter emellett arra is kitért, hogy Donald Trump kizárása azért is lenne nagyon rossz hír, mert „benne lehet bízni, amikor béketeremtésről van szó, ugyanis ő volt az egyetlen az utóbbi évtizedekben, aki sikeres volt a közel-keleti helyzet rendezésében.”

Azt hiszem, hogy joggal bízunk abban, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nagyon gyorsan béke lenni a közelünkben, a szomszédságunkban. Arról is meg vagyunk győződve, hogy ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki

– mondta.

Végezetül leszögezte, „nekünk, békepártiaknak kifejezetten rossz hír lenne, ha az Egyesült Államokban azok a törekvések, amelyek a legesélyesebb elnökjelölt kizárására irányulnak, sikeresek lennének.”

Hogy Donald Trump ellen milyen bírósági perek zajlanak jelenleg, arról alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A választás akadályozása, hallgatási pénz egy pornószínésznőnek – ezt kell tudni a Trump elleni bírósági perekről
Négy büntetőbírósági eljárás zajlik Donald Trump volt amerikai elnök ellen, akit 2024-ben akár újra is választhatnak az Egyesült Államok vezetőjévé. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik