A következő élő közvetítés része Stoltenberg: Nincs arra utaló jel, hogy szándékos orosz támadás állna a romániai dróntörmelékek mögött

Fehér Ház: az Ukrajnának szánt, uránt tartalmazó lőszerek nem bocsátanak ki radioaktív sugárzást

Az Ukrajnának ígért, szegényített uránt tartalmazó harckocsi-lőszer hatékonyabb a hagyományos eszközöknél, de nem bocsát ki radioaktív sugárzást – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora szerdán Washingtonban. John Kirby arra reagált, hogy szerdán jelentette be a védelmi minisztérium újabb 175 millió dollárnyi ukrajnai katonai támogatást, amiben szerepelnek 120 milliméteres, szegényített uránt tartalmazó harckocsi-lövedékek.

A fehér házi illetékes kijelentette: az Egyesült Államok célja, hogy az ukrán erők a lehető leghatékonyabbak legyenek a harctéren a jelenleg zajló ellentámadás során. Hozzátette, hogy ezek a lőszerek nehezebbek, ezáltal hatékonyabbak a páncélozott célpontok ellen, de nem hordoznak radioaktív veszélyt. John Kirby megjegyezte, hogy szegényített uránt tartalmazó lőszert sok más hadsereg is alkalmaz, köztük az orosz katonaság. A nemzetbiztonsági tisztségviselő elmondása szerint az ukrán hadsereg az elmúlt néhány napban jelentős előrehaladást ért el, különösen a déli területeken, Zaporizzsja környékén.

John Kirby az Oroszország által megszállt ukrán régiókban ezen a héten tartott választásokat illegitimnek és hamisnak nevezte, és azt mondta: az Egyesült Államok birtokában vannak információk arról, hogy az eredményeket előre megállapították. Ezek a választások kizárólag propaganda célokat szolgálnak, az Egyesült Államok pedig soha, de soha nem fogja elismerni Oroszország igényét a megszállt területekre – fogalmazott a Fehér Ház illetékese.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik