A következő élő közvetítés része Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Harctéri elsősegélynyújtást és a kézi gránát kezelését is tanulják az orosz gyerekek az iskolában

MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat / Alekszandr Kazakov
MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat / Alekszandr Kazakov

Oroszországban az új tanév új tantervvel kezdődött, amely katonai ismereteket és a Kremlnek Ukrajna történelméről alkotott nézeteit is tartalmazza – írta szerdai jelentésében a brit védelmi minisztérium. A frissített nemzeti történelemvizsga témái között szerepel a Krím Oroszországgal való „újraegyesítése” és az ukrajnai „különleges katonai művelet” is.

Az egyik elem, az „Életvédelmi alapismeretek” a felső tagozatos diákoknak szól, és tartalmaz egy katonai alapkiképzési modult is, amely magában foglalja a Kalasnyikovok kezelését, a kézigránátok használatát, a pilóta nélküli légi járművek, azaz drónok üzemeltetését és a harctéri elsősegélynyújtást. A diákokat ukrán veteránok is meglátogathatják. A britek szerint a drónműveletek bevezetése a tantervbe jelzi a harctéren egyre növekvő jelentőségüket, és hogy milyen tanulságokat lehetett levonni eddig az ukrajnai harcok alapján.

Az új tanterv három célt szolgál: a diákoknak megtanítani, hogy a Kreml szerint miért volt szükség a „különleges katonai műveletre”, harci gondolkodásmódra nevelni őket, és csökkenteni a kiképzési határidőket az előre történő mozgósítás és bevetés érdekében – olvasható a bejegyzésben.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik