A következő élő közvetítés része Húszezer ukrán szenvedett el amputációt a háború kitörése óta

Putyin és Erdogan Szocsiban találkozik hétfőn

Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Recep Tayyip Erdogan. A török és orosz vezető arra készül, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezmény és az orosz gázexport törökországi csomópontjának létrehozásáról tárgyaljanak.

Erdogant és kapcsolatukat méltatva Putyin azt mondta, hogy „nagyon jó, magas szintre” emelték a két ország közötti együttműködést.

Tudom, hogy fel kívánja vetni a gabonaüzlet kérdését

– mondta Putyin a török elnöknek, hozzátéve, hogy az orosz fél nyitott a tárgyalásokra ebben a kérdésben.

Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban 2023. szeptember 4-én.

Törökország tavaly közvetített Ukrajna és Oroszország között a megállapodás létrejötte érdekében. A sikeres megállapodás sokáig biztosította az ukrán gabona exportját a globális élelmiszerválság enyhítése céljából. Oroszország júliusban azonban kilépett az egyezségből a nyugati szankciók miatt, amelyek megnehezítik saját élelmiszer- és műtrágyaexportját.

A török elnök reményét fejezte ki, hogy sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni Oroszországot, de a Kreml közölte, hogy csak akkor éleszti fel a megállapodást, ha a Nyugat teljesíti a követeléseit, amelyek között szerepel az állami agrárbanknak a globális SWIFT fizetési rendszerbe való visszakapcsolása.

Ami a gázközpontot illeti, az inkább lenne elektronikus kereskedelmi platform, mintsem egy fizikai tárolóhely – tudta meg korábban a Bloomberg.

(Sky News)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik