Élő Nagyvilág

Girkin: Putyin túl kedves és hiszékeny

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Az orosz-ukrán háborúról szóló szerdai tudósításunk itt olvasható vissza.

Videó került elő Prigozsinról, amiben a halála előtt nyugtatott mindenkit a Wagner-vezér

A Guardian hozott nyilvánosságra egy videót Jevgenyij Prigozsinról, amely még a múlt heti repülőgép-szerencsétlenség előtt készült. A néhai Wagner-vezér azoknak üzent, akik kételkednek benne, hogy él-e még, vagy sem. Prigozsin azt mondja, hogy augusztus második felében, Afrikában van valahol. “Azoknak, akik találgatnak a magánéletemről,vagy arról,hogy megöltek-e, vagy bármi  másról, tehát nekik üzenem, hogy minden rendben van.”

A Guardian jelezte: nem tudta ellenőrizni a videó helyét vagy dátumát.

Kapcsolódó
Prigozsin gépének lezuhanása is bizonyítja, Oroszországban az új norma az instabilitás
Bár Oroszországot a rend és fegyelem országaként tartják számon Vlagyimir Putyin elnök hívei, Jevgenyij Prigozsin repülőgépének szerdai szerencsétlensége sok mindent bizonyít, csak azt nem, hogy az orosz elnök uralma stabil lenne az országban.

Brit lőszergyár nyílik Ukrajnában

Ukrán céget alapított a brit BAE Systems fegyvergyár, és több megállapodást is aláírt az ukrán kormánnyal, amelyek szerint növelik az ukrán hadsereg fegyver, felszerelés és kiképzésellátását, írja a Reuters. A britek Ukrajna egyik legjelentősebb támogatói, a BAE pedig a legnagyobb brit fegyvercég, ők gyártották a legtöbb Ukrajnának átadott eszközt.

Girkin: Putyin túl kedves

Megszólalt a börtönben lévő Igor Girkin, akit választott nevén, Sztrelkovként, vagyis lövészként ismerhetnek többen még abból az időszakból, amikor a Donbaszban lévő oroszpárti szeparatista csapatokat vezette. Girkin arról beszélt, hogy ő jobb elnök lenne Putyinnál, mert szerinte az elnök hiszékeny és túl kedves.

Az ilyen nyilatkozat azért is ritkaság, mert Putyint direkten nem szokták kritizálni. Girkin szerint viszont az elnök nem csak túl kedves, de extrém módon hiszékeny is, akit az orránál tudnak vezetni az orosz szolgálatok és a védelmi ipar.

Kiderült, hogy sem az ország, sem az orosz ipar, sem a gyalogság nem volt készen a háborúra, és továbbra is lenyűgöznek minket az inkompetenciájukkal.

– mondta. Prigozsin halála óta az ultranacionalista Girkin a háború mostani vezetésének legismertebb kritikusa. Girkin korábban a szolgálatoknak dolgozott, és segített 2014-ben kirobbantani a háborút a Donbaszban. Nyugaton a maláj személyszállító gép lelövetéséért ismerik leginkább.

Eltemették a Wagner alapítóját

Moszkva közelében eltemették a Wagner alapítóját és a csoport műveleti parancsnokát, Dmitrij Utkint csütörtökön, írja a Guardian. A Reuters tudósítása szerint Utkin az orosz főváros külvárosában helyezték örök nyugalomra egy orosz katonai rendőrség által kordonnal lezárt szertartáson.

Oroszország szerint megöltek két ukrán „szabotőrt” Brjanszkban

Meghalt két ukrán „szabotőr”, ötöt pedig elfogtak miközben megpróbáltak behatolni Brjanszk térségébe – közölte csütörtökön az illetékes kormányzó. A Guardian az AFP jelentéséből idézett:

Az Ukrajnával határos orosz régiók többször számoltak be a kijevi erők sorozatos támadásairól, ideértve az időről időre történő határátlépéseket is.

Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó elmondta, hogy az ukrán különleges erők egy csoportja szerdán „terrorcselekmények sorozatát próbálta végrehajtani katonai és energetikai létesítmények ellen”.

A Navlinszkij körzetben végrehajtott operatív és harci intézkedések során két fegyverest likvidáltak, ötöt őrizetbe vettek, közülük hárman megsebesültek

– írta a kormányzó a közösségi médiában.

A Navlinszkij körzet 40 kilométerre van az ukrán határtól.

Bogomaz azt állította, hogy a csoport amerikai gyártmányú automata puskákat és NATO-szabvány szerinti lőszereket és gránátokat használt a támadás végrehajtásához, és megosztott egy képet az állítólag lefoglalt fegyverekről. Későbbi bejegyzésében azt írta, hogy csütörtökön három drónt lőttek le a környéken, de áldozatokról nem volt szó.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közleményben erősítette meg, hogy „elfojtotta” a szerdai határátlépést, és közölte, hogy „büntetőeljárást” folytat az ügyben.

Hamarosan távozik az ukrán védelmi miniszter

Hamarosan menesztik Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert, posztját az Állami Vagyonalap vezetője, Rusztem Umjerov veheti át, írja az ukrán Pravda. Az ukrán parlament várhatóan a jövő héten tárgyalja a védelmi tárca jelenlegi vezetőjének lemondását.

Lelőtték a Moszkva felé közeledő drónt, közölte a polgármester

Az orosz légvédelem lelőtt egy Moszkva felé tartó harci drónt csütörtökön reggel – közölte Szergej Szobjanyin polgármestere a Telegramon.

Az orosz média egy járatkövető honlapra hivatkozva arról számolt be, hogy csütörtökön hajnalban több mint negyven járat késett a fővárosi Vnukovo és Domogyedovo repülőtereken.

A moszkvai repülőterek az elmúlt hetekben többször felfüggesztették a járatokat a főváros elleni ukrán dróntámadások miatt.

Oroszország korábban közölte, hogy lelőtt két ukrán drónt Brjanszk régióban. Szerdán legalább hat régióban támadtak drónok különböző oroszországi célpontokat. A drónok csapást mértek egy repülőtérre a Pszkov régióban is, és lelőttek párat Moszkva, Orjol, Rjazan és Kaluga felett is.

Az Oroszország által 2014-ben annektált Krím kollaboráns főhivatalnoka, Szergej Akszjonov közölte, hogy szerdán egy cirkálórakétát is kilőttek a félszigetre, amit sikerült hatástalanítaniuk.

(The Guardian)

Brit védelmi minisztérium: Oroszország nem bír az ukrán drónok észlelésével sem

Nehezen bír az orosz légvédelem a területére kilőtt ukrán drónok észlelésével és megsemmisítésével is – közölte a Brit védelmi minisztérium a napi jelentésében. Ez a következtetést abból vonták le, hogy a kilőtt harci drónok közül mennyi ért célba.

A friss hírszerzési jelentésben a brit védelmi minisztérium rögzítette, hogy a szerdai ukrán dróncsapások jelentették a legnagyobb támadást Oroszország ellen az ukrajnai invázió kezdete óta. Azt is írták, hogy csak augusztusban huszonöt ilyen dróntámadásról tudnak.

Tizenötezer dollárt is fizethettek hamis orvosi felmentésekért Ukrajnában

Korrupciót emlegetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hamis orvosi papírok miatt, amelyek tömegével biztosítanak mentességet a katonai szolgálat alól. Az ukrán elnök szerint a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács megvizsgálta azokat az adatokat, amelyek a hamis katonai felmentések, a vesztegetések és a külföldre szökések mértékét mutatják be a háború kezdete óta eltelt időszakra vonatkozóan. A kétes orvosi felmentések kivizsgálása még folyamatban van – tette hozzá.

Van példa olyan régiókra, ahol tavaly február óta megtízszereződött a katonai szolgálat alóli felmentések száma orvosi bizottsági döntések alapján

– mondta az elnök a szerdán esti videójában. Zelenszkij ezeket a döntéseket korruptnak nevezte.

Közlése szerint a vizsgálat a különböző régiókban eltérő beosztású hivatalnokok vonatkozásában tárt fel korrupt gyakorlatokat, amelyek háromezer dollártól tizenötezer dollárig terjedő kenőpénzekkel jártak.

(The Guardian)

Olvasói sztorik